„Брад Пит или отмъщението на един русокос“: Парадоксът на звездата

„Брад Пит или отмъщението на един русокос“: Парадоксът на звездата

Сподели

„Брад Пит или отмъщението на един русокос“ – филм изследва парадокса на холивудската звезда. Френско-германската телевизия Arte включи в програмата на streaming платформата си документален филм, посветен на Брад Пит и всички противоречия, които витаят около името на американския актьор.

През тридесетгодишната си кариера Брад Пит не спира

да се откъсва от първоначално наложения му архетпиен образ на секс-символ. Документалният филм обръща поглед назад към неочаквания, криволичещ път на един обичащ киното и отдаден на работата си актьор. Който в крайан сметка успява да се освободи от оковите на блясъка. 

Филмът, режисиран от Тибо Севе и Адриен Денует, които създадоха и завладяващия документален филм за Джим Кери (Jim Carrey L’Amérique démasquée), проследява трънливия път на актьорската кариера на Пит. В рамките на 52 минути лентата показва как успява

да се превърне от „момче от плаката“ след успеха на филма

на Ридли Скот „Телма и Луиз“ (1991 г.), в който е избран заради перфектния си външен вид, в талантлив актьор. Тази промяна става възможна благодарение на срещата му с Финчър, който пръв разбива образа на секс-символ с особено мрачния си трилър „Седем“ (1995). А четири години по-късно завършва трансформацията с „Боен клуб“.

От 2000 г. насам звездата продължава да следва този път, поемайки амбициозни проекти, които са близки до сърцето му и му

позволяват да работи с най-големите режисьори на своето време

(Куентин Тарантино, Тери Гилиъм, Стивън Содърбърг, Андрю Доминик, братя Коен…). Изграждайки солидна кариера, в която се чувства комфортно във всички жанрове. В този портрет се набляга например на чувството му за хумор, на самоиронията му, особено видима в „Приятели“. И докато това се случва, той развива и продуцентската си компания, за да защитава независими филми. „Крехки“ в очите на холивудската индустрия, но все пак понякога срещащи голям успех.

„12 години в робство“, който той продуцира, печели „Оскар“ за най-добър филм.

Изследвайки този стремеж към несъвършенство, този документален филм не пропуска и по-тъмната страна на актьора. Неспособен да избяга от папараците, особено по време на връзката си с Анджелина Джоли, дълго време има проблеми с алкохола и най-накрая прави публично достояние оттеглянето си веднага след развода им.

Филмът може да бъде гледан тук: https://www.arte.tv/fr/videos/104770-000-A/brad-pitt-la-revanche-d-un-blond/

 

Актуално

Избрано за вас