Найден Тодоров дирижира филхармонията тази вечер в Скопие

Найден Тодоров дирижира филхармонията тази вечер в Скопие

Сподели

Служебният министър на културата Найден Тодоров и дирижираната от него Софийска филхармония ще излязат тази вечер пред публика в Скопие. Концертът им „Новата класика“ с участието и на Националния филхармоничен хор, ще гостуват днес при колегите си в залата на Филхармонията на Република Северна Македония. В програма на събитието са включени

творби от Вангелис, Ханс Цимер, Енио Мориконе, Дмитрий Шостакович и Джон Уилямс.

Солист ще бъде обоистът от Северна Македония Владимир Лазаревски.

Филмовата музика, отдавна част от репертоара на симфоничните оркестри, също ще зазвучи пред ценителите на класическата музика в Скопие. Сред музикалния избор на министъра на културата, са произведения от филми като „Карибски пирати“, „1492: Завладяването на Рая“, „Мисията“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“ и „Междузвездни войни“.

Вкарването на творби от седмото изкуство в концертните зали, практика у нас, от последните години, предизвиква истинско въодушевление сред зрителите. До голяма степен

тази политика значително увеличи и посещаемостта в салоните, приобщи и много млада публика.

За самия Найден Тодоров осъвременените интерпретации са също предпочитан начин да привлича още по-голям интерес към класическите творби. Мащабният характер на филмовите композиции и разпознаваемостта му сред широката аудитория, са още един метод класиката да се доближи до повече хора.

Концертът на Софийска филхармония тази вечер е организиран с подкрепата на Културно-информационния център на Република България в Скопие.

Актуално

Избрано за вас