Актрисата Оливия Мън разкри, че страда от рак на гърдата

Снимка: Chris Willard/Disney/Getty Images

Актрисата Оливия Мън разкри, че страда от рак на гърдата

Снимка: Chris Willard/Disney/Getty Images
Сподели

Оливия Мън е претърпяла 4 операции и двойна мастектомия (отстраняване на двете гърди) заради онкологично заболяване. 43-годишната актриса сама сподели за битката си с рака на гърдата в публикация в Instagram. Тя разказва колко изненадваща е била диагнозата.

През февруари 2023 г. тя решава да си направи генетичен тест, който проверява каква е степента на риск от развитие на ракови заболявания. Резултатът на Мън е бил

отрицателен за всички 90 проверявани гени –

същите са били и данните на по-голямата ѝ сестра Сара, която също се е изследвала.

Два месеца по-късно обаче актрисата е диагностицирана с рак на гърдата.

„През последните 10 месеца преминах през четири операции. Прекарах толкова много дни в леглото, че вече не мога да ги изброя, и научих повече за рака, лечението му и хормоните, отколкото някога съм си представяла“, споделя тя.

Актрисата разказва още, че е имало опасност да изгуби цяла година, без да разбере, че ракът вече се е появил. Последната ѝ мамография в началото на 2023 г. е била „чиста“. По план следващото ѝ изследване е трябвало да се проведе след година.

Наблюдаващата я АГ-специалистка обаче е решила да извърши още един тест, който проверява конкретната степен на опасност от рак на гърдата.

„Д-р Алиабади прегледа фактори като възраст, случаите на рак на гърдата в историята на семейството ми, факта, че родих първото си дете след 30-годишна възраст. Тя откри, че рискът за поява на заболяването е 37%. Заради този резултат бях изпратена на магнитно-резонансна томография, след това на изследване с ултразвук, а то доведе и до биопсия. Тя показа, че имам Луминален тип Б в двете гърди. Това е агресивен и бързо развиващ се рак, разказва Оливия Мън.

Месец след биопсията тя се подлага на двойна мастектомия.

„В единия ден се чувствах напълно добре – на следващия ден се събудих в болнично легло

след 10-часова операция,

казва тя, цитирана от „Булевард България“.

Мън подчертава, че е имала късмет, защото болестта е засечена достатъчно рано. Тя призовава всички жени да си направят оценка за риск от развитие на рак на гърдата, а ако резултатът е по-висок от 20% – да не пропускат ежегоден преглед от 30-годишна възраст.

„Надявам се, че споделяйки това, ще помогна на другите да открият утеха, вдъхновение и подкрепа в своя собствен път“, казва тя.

Актуално

Избрано за вас