„Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“ вече и с превод на български

„Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“ вече и с превод на български

Сподели
Критикът Джон Фридман и режисьорът Явор Гърдев ще бъдат специалните гости на премиерата на „Провокирайки театъра: Кама Гинкас режисира“. Изданието, вече с превод на български език,
изследва гения на знаменития и световно признат  Кама Гинкас
Отпечатването на книгата, вече само по себе си събитие е по инициатива на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”.
Нейните съавтори Джон Фридман и Кама Гинкас са близки приятели на форума и членове на журито му през 2017-та и 2019-та година. Предговорът на изданието пък е поверен на  Явор Гърдев.
Без да предлагат готови формули за успех, оживените дискусии между Гинкас и Фридман разкриват пред четящия тайните на един истински майстор на театралното изкуство. Театрали, студенти и почитатели на сценичните изкуства ще открият безценни знания за рисковете, смелостта и изискванията в театъра, се казва в предговор към изданието.
Пропит с „Метода“ на Станиславски и вдъхновен от руския авангард,
развит от Всеволод Майерхолд, Гинкас разработва уникална визия, чиято есенция ще откриете между страниците на това издание.
„Вярата на тези хора в смисъла и мисията на театъра беше и си остана непоклатима. Те бяха и останаха най-лоялните му жреци. С двама от тях ще се срещнете в тази книга.“, казва пък Явор Гърдев във встъпителните си думи към изданието.
Всеки изкушен от театралния живот, пулсът и традициите му – професионалист или просто любител е добре дошъл
на премиерата на 21 март. Събитието ще се проведе в залата на Vivacom Art Hall Оборище 5 от 17.30, допълват информацията организаторите от МСТФ „Данаил Чирпански“.
Кама Гинкас e режисьор и предподавател, роден през 1941 г. в Литва. През годините работи в най-големите театри на Москва и Санкт Петербург. Поставя в Германия и Финландия. Негови спектакли са представяни в Германия, Холандия, Белгия, Италия, Швеция, Полша, САЩ, Бразилия и други. Местно и световно признание му печелят визуално зашеметяващите режисьорски прочити на Чехови разкази.
Джон Фридман е роден в САЩ и получава образованието си в Харвард. Той е театровед, преводач, автор на пиеси и театрална критика. Има преведени над 60 пиеси от руски на английски език. Фридман е автор и/или редактор на 11 книги за руския театър. Прекарва дълги години в Москва, а от 2019 г. живее на о. Крит заедно със съпругата си Оксана Мисина – актриса, режисьорка и активистка.
Събитието е част от Софийски театрален салон, организиран от Съюз на артистите в България. Книгата се издава с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и в партньорство със Ciela Books.

Актуално

Избрано за вас