Слушаме „Малкият принц“ с гласа на Димо от P.I.F.

Слушаме „Малкият принц“ с гласа на Димо от P.I.F.

Сподели
Любимата на малки и вече пораснали деца история за „Малкият принц“ на Екзюпери оживява под формата на аудиоприказка с гласа на Димо Стоянов от P.I.F. Новината съобщи в ефира на БНР съпругата на покойния музикант Любомира Пиперова. Адаптацията към класическата повест е на режисьора Мария Банова, гласовете на актьорите Юлия Коларова и Неделчо Неделчев, музиката на група P.I.F.
Димо, който си отиде внезапно в края на 2020 след усложнения от ковид,
има дълга история на сантимента си към „Малкият принц“. Приласкаващият му тембър звучи като разказвач в едноименния куклен спектакъл на Банова, който се е играл многократно на столични сцени и чиито живот продължава с театър „Карлсон“. Димо е автор и на музиката за представлението.
„Това произведение е било любимо и на мен, и на Димо много дълги години. То трябва да се чете през годините, за да може човек да открива различни неща в него.“, споделя Любомира Пиперова. „То е изключително многопластово. В този случай то е адаптирано и за малки деца – малко по-простичко са представени неща, които смятаме, че са важни. От друга страна има куклено представление „Малкият принц“, което се играе. Всъщност Димо беше писал музиката за това представление.
Димо дълги години пишеше музика за детски представления
Освен това решихме, че в този дигитален свят, в който винаги има някакво видеосъдържание, би било супер готино да се върнем към онова време. В което можеш да слушаш нещо, което е аудио, и въображението ти да работи. Да не си лепнат за екрана и да гледаш онова, което вече някой е направил. Постарахме се да го обогатим с всякакви видове музикални елементи, шумове, звуци, цялостно музикално оформление и Димо, който е разказвачът на едно прекрасно нещо“.
Иван Велков, съосновател на P.I.F., китарист и  духовен брат на Димо, е пряко замесен в продукционния процес по записа на „Малкият принц“.  „Друго е когато го слушаш и сам си визуализираш нещата и си ги правиш по начина, по който ти ги виждаш.
Така сме я озвучили, че аудиоприказката е като анимационно филмче
– със звуците, с натуралните неща.“, споделя той.
На 8 април в столичното пространство „Пиротска 5“ P.I.F. ще изнесат поредния си голям концерт в памет на Димо. Вокалите ще бъдат поети от Ерсин Мустафов от Jeremy?, Владо Михайлов, който громи конкуренцията с трансформациите си в „Като две капки вода“, и Никеца.
Ще направим и премиера на парчето „Далече“.
Ще включим в репертоара песни, които не сме включвали досега. Идеята е всеки път да пеем с различни приятели и да си спомняме за Димо, за творчеството му. Ще имаме и мултимедия. Предстоят нови неща.“, отправи поканата си Иван Велков.
Фотокредит водеща снимка: Eli Deli/ Илюстрация „Малкият принц“: ДКТ Търговище

Актуално

Избрано за вас