Холивуд награди Тодор Лазаров за индийски екшън

Холивуд награди Тодор Лазаров за индийски екшън

Сподели

Режисьорът на каскади Тодор Лазаров е първият българин, който спечели престижно отличие от Асоциацията на холивудските критици. Индийският филм RRR получи 5 от наградите на гилдията, сред които и за най-добри каскади, режисирани именно от Лазаров, пише „24 часа“. В оспорваната конкуренция

индийската продукция и работата на българина отвяха “Топ Гън: Маверик” с Том Круз и “Убийствен влак” с Брад Пит

RRR се превърна в истинска сензация. Той бе обявен за най-добър чуждоезичен филм по време на церемонията за наградите на кинокритиците в САЩ. Получи статуетка “Златен глобус” за най-добра песен. На фестивала в Канзас бе удостоен за най-добър режисьор и най-добър чуждоезичен филм. Купен е от няколко от най-големите стрийминг платформи и вече е реализирал огромни приходи от излъчванията му по кината.

Тодор Лазаров е един от най-добрите български каскадьори

Има участия в над 120 ленти, работил е с много от най-големите холивудски звезди, а от няколко години се изявява като режисьор и хореограф на каскадите. Наред с това се занимава много активно с благотворителност. Вкарва цялата си енергия и време да помага на хора из цяла България. Тежко болни, останали без домове или без средства за храна, възрастни хора, отглеждащи осиротелите си внуци – случаите са всякакви.

Създава фондация “Благодаря ти”, в която има много съмишленици

През нея не минават никакви средства, всички пари, които успяват да съберат, отиват директно при нуждаещите се. Именно затова и за помощта, която оказва непрекъснато на хора от цяла България, той бе избран през 2018 г. от “24 часа” за Достоен българин.

От няколко години той изживява една от големите си мечти – да участва в заснемането на филми в Индия.

И RRR е един от тях, а работата по него продължава цели четири години

Стартът е през ноември 2018 г. Потърсили Тодор за каскади с коне, защото му се носи славата като един от най-добрите. Не успял да замине, но изпратил свой приятел. През януари следващата година отново го потърсили с молба да се включи в същата лента, но този път като оператор на екшън сцените.  Приема поканата да се включи в снимките и

вместо десетина дни, каквато била предварителната уговорка, останал в Индия 6 седмици

Режисьорът Раджа Мули и главният оператор много го харесали и седмица след прибирането му в България отново го потърсили, за да стане вече режисьор на каскадите. Тодор събира свой екип за екшън сцените и всички заминават за Индия. Сред 40-те души има 15 българи, казахи, украинци, руснаци, колумбийци и южноафриканци.

На церемонията по връчването на „Оскар“ тази вечер RRR e има исторически пробив в категорията за музика – Naatu, Naatu е първата индийска песен с шанс да спечели престижното отличие.

Фотокредит: bTV

Актуално

Избрано за вас