Албум на Мадона е със статут на звукозаписно съкровище в САЩ

Албум на Мадона е със статут на звукозаписно съкровище в САЩ

Сподели

Албумът на Мадона Like a Virgin (1984) влезе в Националния звукозаписен регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ, предаде AP. Второто заглавие след едноименния дебют на звездата променя историята на поп музиката през 80-те. Само месец след излизането си на американски пазар се продава в над 2 милиона копия.

Освен модния тренд на ръкавиците без пръсти,

албумът предизвиква сред тийнейджърите фурора, който са провокирали и The Beatles през 70-те. Любопитен факт за него е, че Мадона е искала да го продуцира сама, но от лейбълът й не са й дали такава артистична свобода и са възложили задачата на хитмейкъра Найл Роджърс.

Със статут на звукозаписно съкровище като част от колекцията на Библиотеката на Конгреса на САЩ се ползва и най-досадната коледна песен – All I Want For Christmas Is You (1994) на Марая Кери.  Оригиналната музика от видеоиграта „Супер Марио Bros.“, създадена през 1985 г., също е включена в колекцията.

Коледният албум All I Want For Christmas Is You, едноименната песен от който ни преследва вече трето десетилетие. Снимка: Sony Music

От институцията казват, че

всички те са част от „звуците, определящи историята и културата на нацията“

Общо 25 албума, сингли и други звукови артефакти, обхващащи повече от век, са включени в регистъра. От първия известен запис на музика на мариачи през 1908 г. и 1909 г. на мексиканския „Куартето кокуленсе“, до Концерт за кларинет и камерен оркестър от 2012 г. на композитора Елън Тафи Зуилич.

Музиката от „Супер Марио Bros.“, известна като „Ground Theme“ и дело на композитора на „Нинтендо“ Коджи Кондо, е първата мелодия от видеоигра, която влиза в регистъра. Тя е

определена като „най-разпознаваемата музикална тема от видеоигра в историята“

Появява се в множество продукции, свързани с героя, включително и в новия филм „Супер Марио Bros.: Филмът“.

Куин Латифа е първата арнедби и хип-хоп изпълнителка, попаднала в Националния звукозаписен регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ. Снимка: NBC News
Куин Латифа пък стана първата хип-хоп изпълнителка,

чийто запис е включен в регистъра, пише БТА. В него вече фигурира албумът й от 1989 г. All Hail the Queen, от който е част феминисткият химн Ladies First.

Сред другите песни, включени в регистъра на Библиотеката на Конгреса на САЩ, са Imagine (1971) на Джон Ленън, Stairway to Heaven (1971) на Led Zeppelin, Flashdance…What a Feeling (1983) от Айрин Кара (1983) и Sweet Dreams (Are Made of This) (1983) на шотландското дуо Eurythmix.

В последните години в Националния звукозаписен регистър на Библиотеката на Конгреса на САЩ влязоха изпълнения на Джанет Джексън, Луис Армстронг и Доктор Дре.

Актуално

Избрано за вас