Криза с електронни отпадъци – къде е решението

Криза с електронни отпадъци – къде е решението

Сподели

Технологичната индустрия е тази, която процъфтява в наши дни. Но и тази, която със своите електронни отпадъци заплашва света от унищожение. От пускането на нови iPhone модели до операционните системи Windows, всички обичаме да чакаме в очакване на следващият голям тренд в технологиите. Но консуматорския глад може да подхранва

криза с размерите на цяла галактика,

която според експертите само ще се влоши, освен ако нещо не се промени скоро.

Това, което преди беше малък сектор от стари технологии, сега образува планини от боклук, чийто връх расте с всяка година. Приблизително 74 милиона тона електронни отпадъци ще се произвеждат в световен мащаб всяка година до 2030 г., много от които никога няма да бъдат рециклирани или използвани повторно.

Устойчивостта е на първо място в дневния ред на организациите, но

проблемът с електронните отпадъци често се  замита под килима,

особено когато се обсъжда до проследяването на емисиите и нашия въглероден отпечатък. С модерната тенденция за надграждане на смартфони и други части на техниката веднага, щом бъде пусната следващата надстройка, проблемът само ще се влоши.

Има обаче прости решения. Очевидно не можем да принудим хората да променят навиците си за пазаруване, но можем

да повлияем на това, което се случва с технологията,

след като вече не се счита за полезна. Едва когато устройствата достигнат края на живота си и не могат да бъдат поправени обратно до продуктивно здравословно състояние, те трябва да преминат към рециклиране. 

Приносът на бизнеса и организациите към кризата с електронните отпадъци не може да бъде подценен. С милиони устройства, които потенциално биха могли да бъдат повторно използвани, обновени или рециклирани, вместо да се отправят към сметището, IT мениджърите имат отговорността да дават по-добър приоритет на устойчивите практики и решения.

Като възприемат промяната и принципите на кръговата икономика,

предприятията не само могат да подобрят дълготрайността на своите устройства, но и могат да докажат своята отдаденост на устойчивостта на персонала, потребителите и заинтересованите страни, като същевременно възстановяват технологичните инвестиции.

Актуално

Избрано за вас