Италия е поискала от Лувъра да ѝ върне древни амфори

Снимка: Site official du musée du Louvre, Paris

Италия е поискала от Лувъра да ѝ върне древни амфори

Снимка: Site official du musée du Louvre, Paris
Сподели

Италия настоява Франция да ѝ върне седем древни амфори, които в момента са част от колекцията на Лувъра в Париж, предаде ДПА.

Министърът на културата Дженаро Санджулиано заяви в неделя в Рим, че артефактите са били откраднати от мафията в пристанищния град Остия, след което са били продадени. Предметите датират от четвърти до шести век пр. Хр, предава БТА.

Музеят, който е собственост на френската държава, е придобил амфорите в периода между 1982 и 1998 г., когато

не се е отдавало толкова голямо значение на начина,

по който продавачите са се сдобили с тях, отбелязва вестник „Монд“.

Настоящият директор на Лувъра – Лоранс де Кар, наскоро заяви пред изданието, че в колекциите на музея има „произведения със съмнителен произход“.

Амфорите са част от колекцията на Лувъра за гръцко, римско и етруско изкуство. Една от тях, датираща от пети век пр. Хр., е смятана за истински, при това нетрадионен шедьовър.

От едната страна на тази черна амфора е изобразен музикант, свирещ на цитра, а от другата – фигура с лавров венец, отбелязва ДПА.

Преди малко повече от седмица Лувърът в Париж затвори извънредно врати „от съображения за сигурност“. Това се случи в момент, когато във Франция имаше обявена тревога за опасност от атентати след ислямистко нападение в Арас.

„Лувърът получи писмено съобщение, в което се говори за опасност за музея и за жертви“, каза за АФП говорител на музея. „Решихме да го евакуираме и затворим за деня, за да направим необходимите проверки“, допълни той.

Фото кредит откриваща снимка: Site official du musée du Louvre, Paris

Актуално

Избрано за вас