Избори: Джордж Вашингтон напил електората, в Охайо идиоти не гласуват

Избори: Джордж Вашингтон напил електората, в Охайо идиоти не гласуват

Сподели

Знаете ли, че през 1758 г. употребата на алкохол по време на избори било по-скоро нещо обичайно и напълно нормално. Дотолкова, че Джордж Вашингтон, още преди да стане президент и да получи прозвището „Бащата на нацията“, прави революционни стъпки в тази посока.

У нас „сухият режим“ е в сила в деня на размисъл, а в деня на гласуването, решението се взема на местно ниво.

И докато днес отиваме отново до избирателните секции да гласуваме доверие на политиците, предлагаме няколко смешни факта от историята.

А тя разказва, че на първото законодателно събрание в Северна Америка,

младият Джордж Вашингтон харчи целия си бюджет за кампанията – 50 паунда – за 160 галона алкохол

„Пиячката“ била сервирана на 391 избиратели. Обичаят да се купуват гласове с алкохол е една от английските традиции, внесени в американската колония. Вашингтон също така следва традиция от Вирджиния, при която в деня на изборите пред избирателните секции се търкалят бъчви с алкохол. Години по-късно, вече президент, Вашингтон построява дистиларна във фамилната ферма в Маунт Върнър, Вирджиния.

Времето и реколтата диктуват времето за провеждане на изборите

Пролет – лято, ако у нас изборите са често срещано явление и днешните пети поред извънредни, напълно го доказва. То някога нещата не били така.

През XIX в. аграрната икономика става все по-всеобхватна и все повече американци намират своето препитание. Фермерите не са можели да пътуват, докато не е приключила жътвата. Затова изборите се провеждали през късната есен.

„Идиотите“ нямат право да гласуват в Охайо

Член V, раздел 6 от Конституцията на Охайо гласи: „Никой идиот или невменяем няма право на привилегии на избирател“.

Законът в 17-я щат може да се счита за дискриминационен за мнозина. Архаичната, почти 170-годишна терминология, първоначално е била предназначена да описва жители с тежки умствени увреждания, а не глупостта, която се свързва с по-често срещаната употреба на „идиот“ в социалните медии и други дискусии днес.

Разрешително за пушка, вместо лична карта

В щата Тексас е съвсем нормално и напълно обичайно да ви позволят да гласувате без лична карта. Ще трябва обаче да покажете разрешително за оръжие. Студентска книжка обаче не се приема.

Фотокредит: Pixabay

Актуално