Фотография, дизайн, кино – Spector Books гостуват с изложба на „Гьоте институт“

Фотография, дизайн, кино – Spector Books гостуват с изложба на „Гьоте институт“

Сподели

Поп-ъп изложба с 40 фотокниги от портфолиото на Spector Books за последното десетилетие може да бъде видяна този уикенд в „Гьоте институт“. Специални гости на събитието са двама от основателите на германското издателство Ане Кьонинг и Ян Венцел. Те ще се срещнат с публиката днес в 15 ч.

Селекция от заглавия съчетава теми като съвременна фотография, артистично проучване, кино, архитектура, работа с архив
Между тях е Mauer на фотографа Манфред Пол, който през 1989-a живее близо до Берлинската стена. След падането ѝ  снима стената не само като реликва на политическото разделение, но и като елемент от живия живот.
В Ukrainian Night немският фотограф Мирон Зовнир работи заедно с украинската писателка Катерина Мишченко. Като тандем документират дълбоките разделителни линии в периферията на украинското общество.
Заснета е из цяла Украйна през 2012 и 2013 г., когато вече се усещат искрите на предстоящата революция
Революция е темата и на книгата Enghelab Street, A Revolution through Books: Iran 1979 – 1983, спечелила Historical Book Award 2019 на фестивала Rencontres d’Arles. Изданието представя селекция от фотографски и пропагандни книги, събрани от иранската художничка и фотографка Хана Дараби.
Книгата показва краткия период на относителна свобода на словото
в края на режима на шаха и в първите години след създаването на ислямската република.
За втори път ПУК! си сътрудничи със Spector Books. Първото им съвместно събитие беше през 2022 г. при представянето на книгата 10%. Concerning the Image Archive of a Nuclear Research Center в „Гьоте институт“. В нея е включена и работата на българската съвременна артистка Райна Тенева.
От създаването си през 2001 г  в Лайпциг Spector публикуват над 600 книги в пресечната точка между изкуство, теория и дизайн. През 2019 г. и 2022 г. работата им е отличена с наградата на германското Министерство на културата.

Актуално

Избрано за вас