Роботи завладяха болниците в Америка

Роботи завладяха болниците в Америка

Сподели

Роботи помагат на медицинските сестри в болница Мери Вашингтон във Фредериксбърг, Вирджиния. Високият почти метър и двайсет сантиметра Moxi 

пренася лекарства, консумативи, лабораторни проби

и лични вещи през залите, от етаж на етаж. 

Moxi е един от няколкото специализирани роботи, разработени с цел да облекчат напрежението върху здравните работници.

Създаден е от Diligent Robotics, компания, съоснована през 2017 г. от Вивиан Чу, бивш изследовател на Google X, и Андреа Томаз. Тя завършва Moxi, докато работи като доцент в Тексаския университет в Остин. Първото търговско внедряване на робота дойде месеци след началото на пандемията.

През последните години бяха разработени редица роботи за изпълнение на здравни задачи като

дезинфекция на болнични отделения или подпомагане на физиотерапевти.

Роботи като Robear, който помага на възрастните хора да станат от леглото в Япония – остават до голяма степен експериментални, отчасти поради отговорност и регулаторни изисквания. Далеч по-разпространени са специализираните роботи за доставка.

Фотокредит: diligentrobots.com

Moxi е оборудван с роботизирана ръка и

може да поздравява минувачите

с гукащи звуци и сърдечни очи върху цифрово лице. Но на практика той е по-скоро болногледач. Камера отпред и лидарен сензор отзад му помагат  да картографира етажите на болниците и да забелязва хора и предмети, които трябва да избягва.

Повечето от 21-те медицински сестри, интервюирани като част от прегледа, казаха, че

Moxi им е дал време да говорят с пациенти,

изписани от болницата. Те добавят още, че симпатичната машинка им е спестила енергия, донесла е радост на пациентите и техните семейства. И гарантирала, че пациентите винаги имат вода, когато е време да приемат лекарствата си.

Медицинските сестри могат да приветстват роботите Moxi от павилиони в медицинските пунктове или да изпратят на робота задача чрез текстово съобщение. Moxi може да се използва за транспортиране на предмети, които са твърде големи, за да се поберат в тръбна система. Като например IV помпи; лабораторни проби и други чупливи товари; или специални продукти, като парче торта за рожден ден.

Актуално

Избрано за вас