Три вечери слушаме Старозагорската опера на язовир „Копринка“

Три вечери слушаме Старозагорската опера на язовир „Копринка“

Сподели

За трета поредна година Държавна опера-Стара Загора участва в традиционните Празници в долината на тракийските царе. Събитието се организира и провежда от Община Казанлък, на специално построената внушителна сцена на язовир „Копринка”. Магично място привлича вниманието на туристи и меломани, които избират да прекарат три вълнуващи оперни и балетни вечери под звездите. Тази година „На брега на древния Севтополис” зрителите ще се насладят на вълнуващо музикално и танцово пътешествие през вековете.

Фестивалът ще бъде открит с „Атила“

Старозагорската опера ще открие фестивалните вечери, обединени под заглавието „На брега на древния Севтополис”, на 30-и август от 20 ч. часа. Те ще стартират с една от най-хубавите постановки на Старозагорската опера – съвместна продукция с Театро Лирико-Каляри – операта Атила” от Джузепе Верди. Юлиан Константинов ще се представи в една от своите знакови роли на хунския вожд Атила, а сръбското сопрано Драгана Радакович гостува в ролята на Одабела.

На 1-и септември от 20 ч. балетът на Старозагорската опера ще представи танцовия спектакъл по хореографията на Марио Пиаца „Гето. Атрактивното представление радва зрителите на Старозагорската опера вече 5-ти творчески сезон. Главните роли ще бъдат изпълнени от примабалерината Анелия Димитров, Фиорди Лоха, Кармен Демирташ ще бъде Душата, а Калин Любенов – в ролята на Равина. Хореографията носи рисунъка на традиционния еврейски танц и интерпретира живота и духовността на гетото.

Музиката е интересно съчетание, в което звучат нови аранжименти на познатите клезмер-мотиви

Основен мотив в клезмер-а има песента „Надежда“, която днес е национален химн на Израел. Песента е лайтмотив в спектакъла и се изпълнява на живо от сопраното Деси Стефанова, соло цигулка Константин Косев. Музикалният избор ясно очертава контрастите между затворения духовен свят на гетото и неговата външна изява. Традиционните клезмер-мелодии се преплитат с ъндърграунда на Горан Брегович, ромския интернационал „Джелем“ и унгарски цигулки.

Михаела Филева като Есмералда

Финалът на 3-и септември „На брега на древния Севтополис” е отреден за спектакъла на мюзикъла „Есмералда-Парижката Света Богородица” по музиката на Рикардо Кочанте с участието на Михаела Филева в ролята на Есмералда. Трогателната история на Гърбушкото от Нотр дам ще бъде пресъздадена от солистите Борис Тасков, Марин Русинов, Стоян Буюклиев, Димитър Райчев, Денис Бояджиев, Ивона Иванова, оркестъра, хора, децата на Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Диригент Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев, хореография Марио Пиаца, режисьор Виолета Горчева, сценография и костюми Денис Иванов.

Актуално

Избрано за вас