Бебетата предпочитат Моцарт пред Адел

Бебетата предпочитат Моцарт пред Адел

Сподели

Бебетата предпочитат Моцарт пред Адел. Ако сте бременна, най-доброто, което може да направите за нероденото си бебе е да слушате класическа музика. Tова съветват учените, след като неколкократно са констатирали отличното влияние на тези звуци в развитието на плода. За пример, „Малка нощна музика“ на Моцарт е предизвикала реакция при 91 процента от фетусите,

в сравнение със Someone Like You на Адел,

при която реагират само 60 процента.

По време на изследването  експерти пуснали музика на 300 бебета в утробата на майките им, всички между 18 и 38 гестационна седмица. Включили 15 различни песни от три различни музикални жанра  и в последствие проучили движенията на устата и езиците на бебета.

Сред останалите тествани класически произведения са Solo BWV1030 на Бах, който предизвиква реакция при 87 процента от ембрионите.

Наред с класическата музика,

проучването включва слушането на различни музикални жанрове,

които се възпроизвеждат през специално проектиран високоговорител.

Испанската коледна музика въздейства на 91 % от бебетата, докато поп класики като YMCA на Village People срещат жизнерадостна реакция само у 10 %.

„Музиката е форма на общуване между хората от хилядолетия. Комуникацията чрез звуци, жестове и танци предшества днешната форма на език“, обяснява д-р Мариса Лопес-Тейхон. „Първият език е бил повече музикален, отколкото словесен, и все още е такъв. Все още сме склонни инстинктивно да говорим с висок глас, защото знаем, че новородените го възприемат по-добре и по този начин разбират, че искаме да общуваме с тях.„, споделя още тя.

 

Актуално

Избрано за вас