Изложба и филмов маратон в памет на Юлия Огнянова

Изложба и филмов маратон в памет на Юлия Огнянова

Сподели

100 годишният юбилей на Юлия Огнянова ще се отбележи тържествено в театрите във Варна, Бургас, Хасково и Смолян, както и в Националната академия за театрално и филмово изкуство НАТФИЗ.  Серия от събития в чест на

една от най-големите фигури в полето на театралната режисура

и педагогиката Юлия Огнянова(1923-2016) са подготвили нейни ученици, последователи и теоретици.

По повод на юбилея на сцените в страната, където е работила Огнянова ще се представят спектакли, създадени с участието именно на тези нейни любимци.  Сред тях са Теди Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Велимир Велев и др., които пазят и популяризират непреходното й наследство и принос към българската култура.

По-късно днес в деня на рождението на Юлия Огнянова, от 17.30 ч. във фоайето на НАТФИЗ

ще бъде открита и изложба,

посветена на живота и творчеството на Юлия Огнянова.

Сред другите акценти в празничната програмата, посветена на театралното гуру за много поколения, са няколко кино заглавия, свързани с нея. Филмите, които ще бъдат представени в кино залата на НАТФИЗ са „Това име го забравете“ – документален филм на Боян Папазов (на 23.02), “Юлия” на Стефан Джамбазов (на 27.02), “Юлия и нейната странна компания” с режисьор Владимир Люцканов на (06.03), а на 13 март – на „Юлия и клоуните“, документален филм на режисьора Иван Ковачев. Началният час на всички прожекции е 18.30 ч.

Юлия Огнянова завършва „Театрознание“ в ГИТИС – Москва. Между 1954 г. и 1957 г. преподава „Театрознание“ във ВИТИЗ „Кр. Сарафов“. Получава режисьорско звание през 1959 г.

По-късно режисира и спектакли в чужбина – в Латвия, Полша, Италия,

Кипър и др., преподава в Италия и Франция. През 1981 г. поема обучението на куклено-театралните режисьори във ВИТИЗ, с което променя качествено посоките и моделите на развитие на българския драматичен театър в последното двайсетилетие на ХХ век.

Носителка е на международни и национални отличия, сред които почетните „Аскеер“ (1999) и „Икар“ (2009) за цялостно творчество.

Актуално

Избрано за вас