Кинофестивалът „Люмиер“ във Франция ще почете Вим Вендерс

Фото кредит: JUAN NAHARRO GIMENEZ/WIREIMAGE

Кинофестивалът „Люмиер“ във Франция ще почете Вим Вендерс

Фото кредит: JUAN NAHARRO GIMENEZ/WIREIMAGE
Сподели

Международният кинофестивал в Лион, в югоизточната част на Франция, ще почете германския режисьор Вим Вендерс („Париж, щата Тексас“, „Криле на желанието“) на 15-ото си издание, което ще се проведе от 14 до 22 октомври, съобщи АФП.

Организаторите на фестивала посочиха, че Вендерс е полиморфен визионер виртуоз, завършен фотограф, творец, който никога не спира да се преоткрива. Режисьорът ще получи 15-ата награда „Люмиер“ в Лион на 20 октомври. С приза преди са отличавани Тим Бъртън, Джейн Кемпиън, Жан-Пиер и Люк Дарден. Учреден през 2009 г., той се превърна в

една от най-престижните награди,

с признание от медиите и от света на кинематографията.

Неговите филмите утвърждават стила и ключовите теми в творчеството му – пътуването, скитането, усамотението, както и митологията на пътуванията по пътищата на Америка. Режисьорът ще води майсторски клас преди церемонията на 20 октомври, предава БТА.

Ретроспектива на неговите филми, сред които и прочутия документален филм „Буена Виста соушъл клъб“ от 1999 г., е предвидена в програмата на фестивала. В рамките на него ще бъдат представени 180 филма с 448 прожекции.

Вим Вендерс, който е на 78 години, ще представи новия си филм „Съвършени дни“. Премиерата в киносалоните е планирана за 29 септември. По време на фестивала, присъстващите ще видят и документалния „Anselm, the Sound of Time“, който излиза на 18 октомври. В рамките на фестивала ще бъдат представени и три фотоизложби на Вендерс. С него в Лион ще бъдат и американските режисьори Уес Андерсън, Александър Пейн, Тейлър Хакфорд, както и Жан-Жак Ано и Тери Гилиъм. Те също ще имат майсторски класове.

Публиката на фестивала ще види и няколко дни преди официалната премиера за Франция новия филм „Момчето и чаплата“ на Хаяо Миядзаки.

Фото кредит откриваща снимка: JUAN NAHARRO GIMENEZ/WIREIMAGE

Актуално

Избрано за вас