Ръсел Кроу и Morcheeba вкараха филмовия фестивал в Карлови Вари в парти настроение (СНИМКИ)

Ръсел Кроу и Morcheeba вкараха филмовия фестивал в Карлови Вари в парти настроение (СНИМКИ)

Сподели

57-ото издание на Международния филмов фестивал в Карлови Вари започна ударно в петък вечерта.

В откриващата вечер актьорът Ръсел Кроу и неговият музикален колектив Indoor Garden Party изнесоха концерт пред хотел Thermal в живописния чешки град. Публиката на площада се наслади и на британците Morcheeba с техния страхотен сет.

По време на официалната откриваща церемония на кинофорума,

Ръсел Кроу получи Кристален глобус за цялостен принос за заслугите си към света на киното.

Носителят на награда „Оскар“ през 2001 г. за филма „Гладиатор“ похвали организацията на фестивала, която по думите му „върви като часовник“. Той направи кратка ретроспекция на актьорската си кариера, като отбеляза, че започнал да играе на крехка възраст, когато бил на 6.

„Оттогава имах късмета да снимам само проекти, с които съм имал по-дълбока връзка“, разкри той. „Колкото повече остарявам, толкова повече се задълбочава връзката ми с киното“, продължи Кроу.

Той се обърна към младите кинаджии на фестивала с думите, че понякога за промяната е нужен само един глас: „Нека бъде вашият“.

Шведската актриса Алисия Викандер получи наградата на президента на фестивала в Карлови Вари. Тя представи откриващия фестивала филм с нейно участие – “Firebrand” на бразилско-алжирския режисьор Карим Айнуз. Световна премиера на филма бе на фестивала в Кан през май.

Кинофестивалът в Карлови Вари ще продължи до 8 юли. Журито ще определи носителя на наградата „Кристален глобус“ измежду 11 филма.

Два филма с българско участие се борят за „Кристален глобус“ на тазгодишното издание.

„Уроците на Блага“ е най-новият филм на Стефан Командарев, а „Гражданинът светец“ е копродукция на Грузия, Франция и България.

Шотландският  актьор Юън Макгрегър и американската актриса и режисьор Робин Райт също ще бъдат удостоени със специални награди.

Холивудският актьор Джони Деп пък е звездата в официалния фестивален трейлър на чешкия фестивал.

На снимката: Патриша Кларксън
На снимката: актьорът Майкъл Фасбендър

Откриващата вечер на 57-ото издание на Международния филмов фестивал в Карлови Вари продължи с концерта на Кроу и Morcheeba.

На сцената Кроу се появи с питие в ръка, посрещнат от аплодисменти и овации. И между изпълненията се впускаше в общуване с публиката.

Говори за писането на песни:

„Понякога минаваш през някоя врата, виждаш нещо и тогава пишеш за него. Друг път това може да са няколко неща, които се случват в живота ти, няколко неща, които ти влияят по различен начин емоционално, и по някакъв начин те се събират в напълно различен разказ. Понякога става много сложно“.

Като пример той представи песента „Southampton“. Актьорът и музикант я написал след неудобна случка с жена, а която трябвало да се срещне в Париж, но вместо това тя отишла в Саутхемптън, Англия.

„В списъците на великите места, които трябва да посетите, докато сте живи, топ 10, топ 50, топ 100, топ 1000 – Саутхемптън никога не се споменава“, добави Кроу.

След кратка почивка, роденият в Нова Зеландия актьор представи на сцената своя син Чарлз.

Ръсел Кроул се занимава с музика от 80-те години на миналия век, като първият му солов сингъл се казва „Искам да бъда като Марлон Брандо“.

Кинофорумът продължава до 8 юли.

Фотокредит: www.kviff.com

Актуално

Избрано за вас