Руският режисьор Кирил Серебренников поставя „Лоенгрин“ на Вагнер в Париж

Фото кредит: БГНЕС

Руският режисьор Кирил Серебренников поставя „Лоенгрин“ на Вагнер в Париж

Фото кредит: БГНЕС
Сподели

Руският режисьор Кирил Серебренников поставя за пръв път на сцената в Париж операта „Лоенгрин“ на Рихард Вагнер – монументална, кинематографична продукция, която отвежда в мрака на войната, съобщи АФП.

Звездата на фестивала в Авиньон от 2022 г., режисирал филма „Съпругата на Чайковски“, приел предложението с радост, след като е поставил „Парсифал“ във Виена през 2021 г., каза той пред АФП.

Зад кулисите на Националната опера в Париж Серебренников обясни, че обича Вагнер заради „сложността на характерите“ и „прецизността, с която той изразява дълбините и мистериите на човешката душа“.

Вдъхновена от старинна легенда, романтичната творба се разгръща в древната земя Брабант, на фона на заплахата от война. В прочита на Серебренников действието се развива в 21-ви век, в болница на фронтовата линия, където лекуват ранени войници. Накрая сцената се превръща в масов гроб.

Обичайно не обръщаме внимание на факта, че действието на „Лоенгрин“ се развива по време на война. Но сега това стана много важно за мен, каза Кирил Серебренников, който е критик на властта в Русия. Той напусна Москва в началото на руското нахлуването в Украйна. Особено, защото това е безкрайна война, добавя режисьорът, който не споменава имената на двете страни.

Черно-бели кадри се прожектират на голям екран на сцената – войници, които тичат с автомати Калашников в ръце, близки кадри на окървавени лица. Артисти са сцената са много – около стотина души са в хора, както и в оркестъра, дирижиран от Александър Соди.

В ролята на Елза влизат Шиниъд Кембъл-Уолъс и Йохани ван Уструм, а Лоенгрин е тенорът Пьотр Бечала.

Серебренников неотдавна приключи снимките на адаптация по „Изчезването на Йозеф Менгеле“ на Оливие Гез. Вече има предвид нов проект – филм по „Фантомът от операта“ на Гастон Льору.

Фото кредит откриваща снимка: БГНЕС

Актуално

Избрано за вас