Мик Джагър празнува 80-я си рожден ден (5 малко известни факта за него)

Мик Джагър празнува 80-я си рожден ден (5 малко известни факта за него)

Сподели

Фронтменът на Rolling Stones Мик Джагър днес отбелязва 80-тата си годишнина. Музикалната история на Джагър продължава повече от шест десетилетия, като включва 25 студийни албума със Stones и четири солови албума. Но макар и да е световноизвестна рок звезда, има много неща, които може би не знаете за него. Днес ви представяме пет изненадващи факта за легендарния певец.

Надявал се е да получи ролята на Алекс във филмовата версия на „Портокал с часовников механизъм“

След публикуването на романа „Портокал с часовников механизъм“ на Антъни Бърджес през 1962 г. се заговори за потенциална филмова адаптация, в която да участва Джагър. През 1968 г, преди Стенли Кубрик да се заеме с проекта, някои от приятелите на певеца с добри връзки изпращат закачлива петиция до сценариста Тери Саутърн. В нея участват Мариана Фейтфул и четиримата членове на „Бийтълс“ които пишат с молба да бъде обмислена ролята на певеца пред тогавашния главен претендент Дейвид Хемингс. „Ние, долуподписаните, с настоящото протестираме с изключителна ярост и разбити илюзии срещу предпочитането на Дейвид Хемингс пред Мик Джагър в ролята на Алекс в „Портокал с часовников механизъм“,“ се казва в петицията.

В крайна сметка нито Хемингс, нито Джагър получават главната роля

Филмът се озовава в ръцете на Кубрик, а Малкълм Макдауъл получава ролята на Алекс.

Мик Джагър, изпълнявайки „Everybody Needs Somebody to Love“ на наградите „Грами“ / Фото кредит: ROBERT HANASHIRO, USA TODAY
Преди да стане музикант, обмисля да се занимава с политика

Учи в Лондонското училище по икономика, след което прекъсва, за да се занимава с музика
Преди да стане звезда, Джагър обмисля да се занимава с журналистика или да стане политик. Първоначално свири със Stones през уикендите, а през седмицата учи в Лондонското училище по икономика. „Боже, Rolling Stones имаха толкова малко работа, по един концерт на месец“, казва той пред Rolling Stone през 1995 г. „Така че всъщност не беше толкова трудно – просто не можехме да си намерим никаква работа“, допълва Джагър.

Когато в крайна сметка решава да се откаже от училище, родителите му се противопоставят. „Беше много, много трудно, защото родителите ми очевидно не искаха да продължа. Баща ми беше бесен“, продължава той. „Сигурен съм, че нямаше да е толкова ядосан, ако бях постъпил доброволно в армията. Всичко друго, но не и това. Той не можеше да повярва и съм съгласен с него. Това не беше реална възможност за кариера, а пълна глупост. Но всъщност не ми харесваше да съм в колежа. Наистина беше един скучен, отегчителен курс, в който бях затънал“, спомня си фронтменът на Rolling Stones.

През 2003 г. получава рицарско звание – въпреки резервите на кралицата
Пътят на Джагър към рицарското звание не минава без препятствия. Кийт Ричардс, например, се противопоставя, като казва пред Uncut: „Това не е същността на Stones, нали? Не искам да стъпвам на сцената с някой, който носи шибана корона и е облечен в стария елек.“ Междувременно кралица Елизабет също първоначално не била доволна от решението.

Тя реагирала на избора на Джагър, като го е нарекла „неподходящ“

Освен това се появили слухове, че Джагър се забавлява и прекарва време със сестрата на кралица Елизабет – принцеса Маргарет. В крайна сметка Джагър е посветен в рицарско звание през 2003 г. С това той получи правото да прибави към името си почетната титла “сър”.

Винаги е вярвал в партньорството си с Кийт Ричардс през многото им възходи и падения
Въпреки добре документираните различия с китариста и съосновател на Stones Кийт Ричардс, Джагър винаги е вярвал в силата на партньорството им. „Смятам, че то е от съществено значение“, отговаря той на въпроса на Rolling Stone дали някога е имал нещо против да има партньор в групата. „Не е нужно да имаш партньор за всичко, което правиш. Но наличието на партньори понякога ти помага, друг път ти пречи. С тях имаш добри и лоши моменти. Това е просто естеството на нещата.“

Мик Джагър и Кийт Ричардс репетират в Лондон. Два месеца по-късно „Rolling Stones“ започват първото си американско турне. / Фото кредит: AP

Джагър не обича да излиза на сцената под влиянието на наркотици
Певецът не смята, че концертите и наркотиците трябва да се смесват. „Лично аз не обичам да изпълнявам музика на сцената под въздействието на наркотици“, казва той. „Винаги съм смятал, че е по-добре да не взимаш наркотици, да не пиеш или каквото и да било друго. Това не означава, че никога не съм го правил. Разбира се, че съм го правил. Но не ми е отнело чак толкова много време, за да осъзная, че това не е хубаво нещо. Да вземаш наркотици за развлечение е едно, но да ги вземаш, докато работиш на сцената… Работата на сцената е такава, че много искаш да чувстваш, че имаш някакъв контрол. Това не е място, на което искаш да нямаш контрол.“

Вдъхновява се от сънищата си
В интервю за Rolling Stone от 1978 г. Джагър разказва как сънищата му влияят върху процеса на писане на песни. „Аз не сънувам повече от всеки друг. Но сънищата са голямо вдъхновение, както за новите автори на рокендрол, така и за най-великите драматурзи“, казва той.

Той описва някои песни като „Moonlight Mile“ като „песни за сънища“

„Така или иначе, сънищата са много важни и аз получавам добри идеи от тях. Не си ги записвам, просто ги помня. Преживяванията от тях  са толкова различни от ежедневните преживявания.“

Мик Джагър през 1968 г., свирейки на китара в пробна в Лондон, между снимките на филма „Performance“ / Фото кредит: AP

Заради стара присъда за наркотици влизането в САЩ и до днес е главоболие за него
Мик Джагър все още трябва да влиза в „специална стая“ винаги, когато влиза в страната.“Всеки път, когато идвам в Съединените щати, все още трябва да отида в някакво специално помещение. Въпреки че това е станало преди 40 и няколко години. Осъждане за марихуана“, казва той.

Свободно признава, че е копирал сценичните движения на Джеймс Браун
„Когато за пръв път отидох в Америка, срещнах Джеймс Браун в „Аполо“ и той ми позволи да се забавлявам с него и да гледам концертите му“, казва певецът пред Time през 2014 г. „Копирах всичките му движения. Правех неговото плъзгане по сцената, когато се движиш странично от едната страна на сцената до другата… Така че, разбира се, копирах движенията му, но това е и вид отношение, а не само движение на тялото“.

Фото кредит откриваща снимка: Getty Images

Актуално

Избрано за вас