Гледайте безплатно „Норма“ със Соня Йончева в Световния ден на операта (ВИДЕО)

Гледайте безплатно „Норма“ със Соня Йончева в Световния ден на операта (ВИДЕО)

Сподели

Знаете ли, че думата „опера“ е латинска и преводът ѝ означава работа? Известната форма на изкуството възниква в Италия през 16-ти и 17-ти век, въпреки че се основава на по-старите традиции на средновековните и ренесансови придворни забавления. Първата трета на 19-ти век бележи върховете на стила „бел канто“. Това е период, в който Джоакино Росини, Гаетано Доницети и Винченцо Белини създават авторски оперни произведения в този стил. Техните музикални постижения и иновации белязват този период на оперната история.

Средата до края на 19-ти век се явява като златният век на операта, под ръководството и вдъхновението на Джузепе Верди в Италия и Рихард Вагнер в Германия. Техните оперни творби се отличават с голяма драматичност и вдъхновяват поколения от композитори и изпълнители.

Не случайно ви запознаваме накратко с историята на операта точно днес. На 24.10 отбелязваме Световния ден на операта и по този повод заедно с нашите добри партньори от дигиталната стрийминг платформа за култура 7Arts.bg

отправяме ексклузивна покана

към всички ценители на оперното изкуство. В следващите дни можете да гледате безплатно най-ценното, завършено и с висока художествена стойност оперно произведение на Винченцо Белини – „Норма“. Всеки желаещ, който иска да преживее оперния шедьовър с участието на световноизвестната оперна прима от български произход Соня Йончева може да го направи от днес (25.10) до 29.10 (неделя).

„Норма“ / Фото кредит: The Royal Opera

„Норма“ е лирическа трагедия или опера в две действия от Винченцо Белини с либрето от Феличе Романи по пиесата „Норма, или Инфантицид“ на Александър Суме. Премиерата на белкантовия шедьовър „Норма“ на Белини е в миланската Ла Скала навръх Коледа през 1831 г. След слабия първоначален отзвук операта бързо става популярна и днес е основна част от репертоара.

„Норма“ е може би най-известна като инструмент за главното сопрано и наистина Белини предоставя

някои удивителни вокални фойерверки

за своята главна героиня – най-известната „Casta diva“. Химнът наNorma“ от първо действие към непорочната луна, и „Dormono entrambi“ от второ действие, когато тя обмисля немислимия акт да убие децата си. Но драматичната сила на операта се крие в нейните спиращи дъха ансамбли. Те са най-забележителни в дуетите на Норма с Полионе и Адалджиза, триото от първо действие „Vanne, sì: mi lascia, indegno“ и разтърсващия финал на второ действие.

„Норма“ / Фото кредит: The Royal Opera

Оперното представление „Норма“ е първото на Кралската опера от близо 30 години насам. Режисьор е Алекс Оле от каталунския колектив „La Fura dels Baus“, събрал се отново с творческия екип, който стои зад прочутата постановка на „Едип“. Те придават на „Норма“ съвременен облик на фона на

жестоката гражданска война

и се фокусират върху изследването на операта на конфликта между собствените желания на индивида и тези на неговото общество – и на религията като сила за обединение и за разрушение.

Оперният шедьовър на Винченцо Белини е едно от знаковите заглавия в професионалната биография на световното сопрано Соня Йончева. През март тази година родената в Пловдив изпълнителка разпродаде грандиозният спектакъл „Норма“ на „Метрополитън“. Изпълнението пред публиката в Ню Йорк се очакваше от месеци. Интересът беше толкова голям, че билетите се разпродадоха за отрицателно време. Някои от най-ревностните посетители на престижната оперна сцена, на която място имат само най-добрите в жанра, добре помнят дебюта на българката през 2013 г. Тогава тя влиза в кожата на Джилда от „Риголето“, едно от най-известните произведения на Верди. Непосредствено след това е главната ѝ роля в „Бохеми“ и така Соня Йончева се превръща в една от големите звезди на „Метрополитън“.

Ако сте жадни за още изкуство в дигиталната стрийминг платформа 7Arts.bg ви очаква изобилие от предложения за гледане. И най-хубавото е, че можете да ги гледате навсякъде и по всяко време. Българско и европейско кино, любими театрални постановки, велики оперни и балетни шедьоври, фолклорни спектакли, кино танц, stand-up comedy, куклен театър за децата, детски песнички, анимации са само част от нещата, които ще откриете там!

ГЛЕДАЙТЕ БЕЗПЛАТНО „НОРМА“ НА THE ROYAL OPERA ОТ 7ARTS.BG ТУК:

Актуално

Избрано за вас