Народният театър представя премиерно пиесата „Боже мой“

Фото кредит: Стефан Здравески

Народният театър представя премиерно пиесата „Боже мой“

Фото кредит: Стефан Здравески
Сподели

На 21 ноември от 19:00 ч. Народен театър „Иван Вазов“ ще представи четвъртата премиера за настоящия си театрален сезон. На Камерната сцена ще бъде изигран моноспектакълът на Христо Мутафчиев „Боже мой“ от режисьора Стоян Радев. Текстът на представлението е на Теа Денолюбова.

„Пиесата „Боже мой“ е

повик за човечност и любов

във времена, в които с Божието слово се злоупотребява. Вместо да е извор на живот – с него се оправдава унищожението“, посочва режисьорът Стоян Радев. Героят на Христо Мутафчиев, който ще видим на сцената, е изпълнен с божествена сила или пък е самият Божи син.

Текстът е вдъхновен от романа „Жажда“ на белгийската писателка Амели Нотомб и е написан специално за Христо Мутафчиев от Теа Денолюбова. Драматург на спектакъла е Мирела Иванова, а художник – Елица Георгиева. Режисурата и звуковата картина са на Стоян Радев.

Предпремиерата на моноспектакъла се състоя в събота – 18 ноември. Той беше представен в рамките на събитието Нощ на театрите. Веднага след края на представлението Христо Мутафчиев, Стоян Радев и Теа Денолюбова

проведоха среща  с публиката

в Камерната зала. Сценографът Елица Георгиева я беше преобразила в „Бар Рай (при Юда)“. Актьор, режисьор и автор разказаха за репетиционния процес, за предизвикателствата, пред които са били изправени и за посланията, отправяни от героя на Христо Мутафчиев.

„Благодаря на Народния театър, че ни позволи да поемем този риск. Защото наистина е риск да говориш за неща, които хората често пъти не разбират или на които не вярват“, сподели със зрителите той.

Следващите дати, на които публиката може да гледа спектакъла „Боже мой“, са 28 ноември, 12 и 23 декември. Последното представление за годината ще бъде навръх Нова година.

Фото кредит: Стефан Здравески

Актуално

Избрано за вас