Писателят Салман Рушди ще издаде мемоари, които документират как е оцелял след миналогодишния инцидент

Снимка: (Rachel Eliza Griffiths)

Писателят Салман Рушди ще издаде мемоари, които документират как е оцелял след миналогодишния инцидент

Снимка: (Rachel Eliza Griffiths)
Сподели

Писателят Салман Рушди ще издаде мемоари, които документират как е оцелял при покушението срещу живота му миналата година. След него той ослепя с едното око, съобщиха ДПА и Ройтерс.

76-годишният британски автор, който е роден в Индия, беше намушкан многократно, докато беше на сцената на литературен фестивал в щата Ню Йорк през август 2022 г. Рушди, който претърпя тежки наранявания след инцидента, ще издаде книгата, озаглавена „Knife: Meditations After An Attempted Murder“. Премиерата е на 16 април следващата година, предава БТА.

Мемоарите са описани като „мощен, дълбоко личен и в крайна сметка

повдигащ духа размисъл върху живота,

загубата, любовта, силата на изкуството, намирането на силата да продължиш – и да се изправиш отново“.

Авторът, носител на наградата „Букър“, каза, че за него е било необходимо да напише тази книга като начин да поеме отговорност за случилото се и да отговори на насилието с изкуство.

В резултат на нападението Рушди беше сериозно наранен по шията, лицето, ръката и корема. Той ослепя с едното око, а ръката му беше парализирана по това време.

В първото си интервю след нападението през февруари той разказа, че не е в толкова лошо състояние, като се има предвид сериозността на инцидента.

Животът на Рушди е бил заплашван и преди този инцидент. През 1989 г. бившият ръководител на Иран аятолах Хомейни издаде фетва, призоваваща за смъртта на писателя след публикуването на романа му „Сатанински строфи“, който някои мюсюлмани смятат за богохулство.

Рушди започва писателската си кариера в началото на 70-те години на миналия век с две неуспешни книги, преди да издаде романа „Среднощни деца“, който печели наградата „Букър“ през 1981 г.

След издаването на фетвата Рушди се укрива дълги години в Лондон по програма за защита на британското правителство.

Последната му книга, озаглавена „Градът на победата“, беше публикувана по-рано тази година, но е била написана преди нападението.

Актуално

Избрано за вас