Триумфален успех за „Антигона“ на Александър Морфов на Международния фестивал „Стоби“

Триумфален успех за „Антигона“ на Александър Морфов на Международния фестивал „Стоби“

Сподели

Юбилейното 20-то издание на Международния фестивал на античната драма „Стоби“ – Велес започна на 2 октомври. По настояване на организаторите се откри със спектакъла на Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев“ „Антигона“ с режисьор Александър Морфов. „Публиката пощуря!“, „Ще разкъсат актьорите…“ са само част от коментарите на гостите на фестивала след спектакъла. Българските актьори бяха буквално обсадени от екзалтираната публика, а аплаузите продължиха повече от 15 минути, споделиха участници на фестивала.

На 12 октомври журито на XX международен фестивал „Стоби“, в състав Йордан Витанов – актьор, Любчо Георгиевски – режисьор и Катерина Момева – драматург

единодушно реши

следните награди: Гран При за спектакъл за „Антигона“, продукция на Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев“, награда за най-добра режисура на Александър Морфов и награда за най-добра мъжка роля на Деян Донков за ролята му на Креон.

След огромния успех на спектакъла „Антигона“ спонтанно възникна и решението между Димитър Кабаков, директор на Плевенския театър и Сашо Димовски, директор на театъра в гр. Велес за сътрудничество и реализация до 2026 г. на съвместен мащабен театрален проект между българските и македонските екипи.

Международният фестивал на античната драма „Стоби“ се провежда ежегодно от 1992 г. Античният град Стоби, близо до град Велес, е основан II век пр.н.е. Той е превърнат в естествен декор на този придобил вече голяма популярност театрален фестивал.  Поради големия интерес от 2001 г. фестивалът има статут на международен. Всеки спектакъл, оценяван от международно жури, се посещава средно между 2000 и 3000 зрители.

Двадесетото юбилейно издание на фестивала за антична драма „Стоби“ с мотото „Нови манифести“ бе фокусирано върху античната драма и нейните съвременни разкази. В програмата на фестивала, която продължи до 12 октомври, участваха спектакли от България, Сърбия, Турция, Казахстан, Гърция и Северна Македония.

Тазгодишният театрален празник IFAD „Стоби“ е с подкрепата на Българския културно-информационен център-Скопие, Министерството на културата на Северна Македония и Община Велес.

Българската „Антигона“ не спира своето пътешествие и още на 6 ноември ще закрие Балканския театрален фестивал в Благоевград. На 16 декември отново гостува на сцената на Народен театър „Иван Вазов“. В началото на следващата година „Антигона“ ще стъпи и на сцената на Пловдивския театър. Спектакълът е част от програмата на Плевенския драматично-куклен театър „Иван Радоев“ и очаква своята вярна публика, с която да споделят театралния празник „Антигона“.

Актуално

Избрано за вас