Васко Василев ще изнесе майсторски клас в Пловдив

Фото кредит: Костадин Кръстев - Коко

Васко Василев ще изнесе майсторски клас в Пловдив

Фото кредит: Костадин Кръстев - Коко
Сподели

Световноизвестният цигулар Васко Василев ще изнесе публична лекция и ще проведе обучение в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив. Срещата със студенти на академията е част от образователния ѝ проект „Проекции на диалога“ и ще се състои на 17 ноември, съобщиха от висшето училище.

Васко Василев ще изнесе публична лекция на тема „Преплитането на границите в най-универсалния език – музиката“, ще проведе майсторски клас и ще бъде интервюиран в подкаст.

Лекцията е с

вход свободен и ще се проведе на сцената на Концертна зала АМТИИ,

а по-късно Васко Василев ще сподели богатия си професионален опит.

Негов партньор ще бъде Карлос Йаве, китарист от Севиля, ученик на Пако де Лусия.

Подкаст епизодът ще разкрие още от погледа на музиканта към изкуството и живота и скоро ще бъде достъпен във всички популярни платформи за слушане на академията, предаде БТА.

Васко Василев завършва средното си образование в Москва, а години по-късно и висше образование в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Соловите му изпълнения са го отвели в повече от 30 страни из цял свят. Като солист Васко Василев изпълнява широк спектър от стандартни класически произведения, както и съвременни произведения. Той си сътрудничи и с артисти от различни жанрове като фламенко, поп и джаз. Прочутият цигулар се занимава успешно и с дирижиране, режисура и продуциране.

Води майсторски класове в

Royal Academy of Music в Лондон

и Conservatori Superior de Musica de Castello, Валенсия. През 2023-та е поканен за концерт-майстор на специално подбрания оркестър за коронацията на Чарлз III в  Уестминстърско абатство.

Първото издание на „Проекции на диалога“ започна през есента на 2021. Той е част от основната мисия на академията да бъде посредник в културния живот, да стимулира обмена на творчески идеи и съпреживяването на художествените процеси и да трансформира представите и разбиранията за изкуство.

Сред гостите на проекта са били маестро Найден Тодоров – диригент на Софийска филхармония, виртуозният акордеонист Петър Ралчев, проф. Петър Луканов – доайенът на българската хореография и световноизвестният кавалджия Теодосий Спасов.

„Проекции на диалога“ е проект на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и е част от програма „Наследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата.

Фото кредит: Костадин Кръстев, Коко

Актуално

Избрано за вас