Перкусионистката Виви Василева с концерт в зала „България“

Перкусионистката Виви Василева с концерт в зала „България“

Сподели

Утре, 10 март, виртуозната изпълнителка Виви Василева ще излезе на сцената на зала „България“ с „Оракул“, концерт за перскусии от каталунския композитор Ориол Крушен. Това ще бъде премиерно представяне на композициите пред публиката у нас.

Сестрата на световноизвестният цигулар Васко Василев ще си акомпанира със Симфоничния оркестър на БНР.

Главен диригент ще бъде Марк Кадин.

За инструменталистката, наскоро отличената с престижната награда „Бърнстейн“, това е дългоочакван дебют с Радиосимфониците. Гостите на събитието утре

могат да очакват солова партия с 20 различни ударни инструмента, част от които са етно

Във втората част на концерта ще се направи рязък тематичен преход, като зазвучат френски композиции.

В програмата са включени благородни и сантиментални валсове от Равел, препращащи в атмосферата на Париж от началото на XX век.

Знаменитият „Танц на смъртта“ от Сен-Санс и не по-малко известната му „Вакханалия“ от операта „Самсон и Далила“ са също част от репертоара на вечерта.

Виви Василева е най-малката сестра на изключителния български музикант Васко Василев. Израснали в семейство на цигуларите Петър и Красимира Василеви, и за двамата с брат й сякаш музиката е най-естественият път на развитие. Виви обаче, за разлика от останалите, избира перкусиите.

Първите си професионални крачки прави през 2004 г. при Клаудио Естай (солист-перкусионист в Мюнхенската опера), а малко след това вече е лауреат на авторитетни международни конкурси. Още 13-годишна Виви Василева печели Първа награда на известния немски конкурс Jugend musiziert и става най-младият член на Bundesjugendorchester.

На 15 години е готова с дебютния си албум, благодарение на Баварското радио, а на 16 е приета за студент в Hochschule für Musik und Theater в Мюнхен, където се дипломира с бакалавърска степен при проф. Петер Садло и Раймонд Курфс.

Актуално

Избрано за вас