САЩ не са съгласни за организирането на нова експедиция до отломките на „Титаник“

САЩ не са съгласни за организирането на нова експедиция до отломките на „Титаник“

Сподели

Американското правителство се опитва да попречи на планирана експедиция за извличане на предмети от исторически интерес от потъналия презокеански лайнер „Титаник“. То се позовава на федерален закон и международно споразумение, които третират мястото на корабокрушението като мемориален обект, предаде Асошиейтед прес.

Експедицията е организирана от „RMS Titanic Inc.“, базирана в Джорджия фирма, пише БТА. Тя притежава правата за изваждане на предмети от най-известния потънал кораб в света. Компанията излага на

показ възстановени предмети,

извадени от мястото на корабокрушението на дъното на Северния Атлантик – от сребърни прибори до парче от корпуса.

Опитът на правителството на САЩ да попречи на организирането на експедицията идва повече от два месеца, след като батискафът „Титан“ претърпя катастрофална имплозия в близост до потъналия презокеански лайнер. В нея загинаха петима души. Тази експедиция обаче беше организирана от друга компания и при нея се използваше нетрадиционно проектиран плавателен съд.

Делото ще се гледа в Окръжния съд на САЩ в Норфолк, щата Вирджиния, на който са подсъдни въпросите, свързани със спасяването на „Титаник“. То е свързано с федералното законодателство и с договора с Великобритания за третиране на потъналия „Титаник“ като мемориал в памет на над 1500-те загинали.

„Титаник“ потъва през 1912 г. след сблъскване с айсберг.

Фото кредит откриваща снимка: AP

Актуално

Избрано за вас