Гледаме „Истории от планината“ днес в Дом на киното

Снимка: Дом на киното

Гледаме „Истории от планината“ днес в Дом на киното

Снимка: Дом на киното
Сподели

„Истории от планината“ – тази вечер (9.02) в Дом на Киното ще може да гледате два филма посветени на планината. Прожекцията „Истории от планината“ е от 19:00 ч. и включва два филма, посветени на планините. Прожекцията е част от италианската кинопанорама – инициатива на Дома.

Ама Даблам – Свещената планина на Райнхолд Меснер

Непал, 1979 година: група от млади новозеландци, водени от Питър Хилари, решават да изкачат планината Ама Даблам (6828м). Същото възнамерява да направи и Райнхолд Меснер с екипа си. По време на изкачването първата група изпада в беда и в безпрецедентна проява на приятелство, екипът на Меснер решава да спаси алпинистите. Документалният филм ни отвежда на невероятно приключение, смесвайки лични архивни кадри с очарователното откровение на Райнхолд Меснер и колегите му.

Райнохлд Меснер – официален гост на Банскофилмфест 2007 година. Филмът е копродукция между Германи и Италия. Продължителността е 81 мин. Оригинален език английски и немски с български субитри

* * *

Планините, които нямат край на Ариана Койар, Маурицио Пелегрини

Енрико е опитен алпинист, който мечтае за съвършеното изкачване и идеалния път към върха, дори когато работи в семейната мандра и прави кашкавал. Ариана е млада филмова реализаторка, страстна любителка на алпинизма. Паоло е планински водач, който е силно привлечен от върховете в Патагония. Така, тримата предприемат експедиция с амбициозната цел да прокарат нов маршрут към най-високия връх в масива Кордон Мариано Морено, разположен в центъра на Иело Континентал – необятното море от ледове в Южна Патагония. Това е място, на което не е бил никой преди това. Стигането до него е трудно и опасно. Пътят се превръща в средство за разбиране на планините и на алпинизма. Главната движеща сила по него става не толкова спортната амбиция за победа на всяка цена, а вкусът на откривателството на нови територии и докосването до неподозираната красота на девствените планини. Филмът е италианска продукция. Продължителността е 50 мин. Оргинален език: италиански с български и английски субитри.

Филмът е в официалната селекция на международните фестивали на планинарския филм в Червиня (2014 г.), Ушуая (2015 г.), Теплице над Метуйи (2015 г.), Попрад (2015 г.), и във Филмовия фестивал “Валсуса” (2015 г.).

„Истории от планината“ на 09.02.2023: 19:00 часа в Дом на киното

Актуално

Избрано за вас