От вандализъм към изкуство vol.2 започва с прожекция в Дома на киното

От вандализъм към изкуство vol.2 започва с прожекция в Дома на киното

Сподели

От вандализъм към изкуство vol.2 започва с прожекция в Дома на киното. Графити изкуството ще бъде представено в поредица от събития в София, част от програмата „От вандализъм към изкуство“, между 8 и 11 септември.

Второто издание на инициативата „От вандализъм към изкуство“,

оргазинирана от културната организация Sofia Graffiti Tour ще бъде открита с премиера на нидреландския документален филм, проследяващ развитието на графити културата в Амстердам –

Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена

/ Kroonjuwelen – Hard Times, Good Times, Better Times. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия с екипа на Sofia Graffiti Tour. Специални гости на дискусията ще бъдат Алекс Поуп и Дейвид Роос от амстердамския музей за улично изкуство и графити STRAAT.

Акцентът на второто издание на проекта е актуалният поглед върху развитието на стрийт арт и графити културата в Европа и света. Точно затова „От вандализъм до изкуство“ събира под един покрив кино, изложба и майсторски клас за студенти, воден от известни графити артисти.

Кино

“Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена” e документален филм разказващ за основните фигури в  графити сцената на Амстердам между края на 70-те и средата на 90-те години на миналия век.

Филмът представя колекция от спомени

на едни от най-известните графити артисти в Нидерландия чрез архивни кадри и интервюта. Групата млади автори, които седят зад проекта описват работата си като проект, започнал почти на шега, но проектът се разраства до 76-минутен документален филм, за който те казват следното:

 „В момента пред нас стои един фантастичен филм за вълнуващата история на графитите в Амстердам,

от началото на пънкa през 70-те до „Бомбите в метрото“ от 90-те години и всичко между тях. В основата си, филмът е документален хронологичен разказ и колекция от спомени на едни от най-известните графити артисти в Холандия.  За период от година и половина събрахме информация, снимки, архивни материали и най-важното – много истории. През това време направихме

интервюта с графити райтъри като SHOE, DELTA, HIGH и CAT22,

но също и с други артисти като поетесата и изпълнителка Даяна Озон и художника Хуго Каагман, който работеше в Амстердам в края на 70-те началото на 80-те, когато пънк движението беше в най-високата си точка.“

Изложба

Нидерлндия е една от първите страни в Европа, която се стреми да даде свобода на графити артистите да променят облика на градовте. Тя е ѝ сред първите, които наричат артистите „графити художници“. Посолството на Нидерландия в България съдейства за същото – да стимулират младите художници да израяват свободно себе си в градското пространство,

като творбите им, без да са натрапчиви, подчертават градската среда,

променяйки я към по-добро. За тази цел Sofia Graffiti Tour и нидерландското посолство събират графити от няколко епохи, водени от концепцията графити творби да бъдат вкарани в галерийни зали. Организаторите ще представят 20 от най-изявените български и холандски стрийт артисти в изложба, курирана от легендарния Nash.

Майсторски клас за графити изкуство

Легендата на уличното изкуство Mr. June ще се присъедини към фестивала. Той ще бъде един от четиримата преподаватели на майсторски клас, в който участие ще вземат 20 млади български художници.

Mr. June ще изрисува със спрей стена в центъра

на София на живо. Другите артисти в майсторския клас ще бъдат Алекс Поуп и Дейвид Роос от STRAAT и известният испански художник Хавиер Абарка.

Sofia Graffiti Tour

Sofia Graffiti Tour е културна организация, създадена през 2016-та година, родена от ентусиазма, любовта и опита в графити, стрийт арт, пътуването и откривателствата. Младите артисти имат мисията да поставят София на световната карта на  уличното изкуство.

За себе си те казват:

Ние сме пионери в градските турове свързани с улично изкуство в България.Ценностите ни са вдъхновени от флаконите с боя, които промениха света на изкуството – спрейовете.

Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Посолството на Кралство Нидерландия в България. Премиерата на филма “Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена” ще бъде на 8 септември от 20:30 часа, в Дома на киното.

Актуално