Елтън Джон влага 125 милиона в борбата със СПИН

Елтън Джон влага 125 милиона в борбата със СПИН

Сподели

Сър Елтън Джон откри тригодишен фонд с името на златния си хит Rocketman за борба със СПИН. Инициативата е под шапката на фондацията на музиканта, съобщи DPA.

Общо 125 милиона долара ще бъдат отделени за справяне с нарастващите нива на инфекции с ХИВ в уязвими общности.

„Все още имаме работа за вършене, но затова стартирам този фонд. Наистина искаме да сложим край на ситуацията със СПИН до 2030 г. – смятаме, че е възможно и осъществимо, така че просто искаме да побързаме“, каза Джон в токшоуто „Добро утро, Америка“.

Фондът „Рокетмен“ ще осигури достъпа до профилактика и лечение на ХИВ на повече от 1 милион души

Сред услугите ще бъдат тестове, антиретровирусни терапии и предекспозиционна профилактика на ХИВ.

Фондацията за борба със СПИН на Елтън Джон също стартира кампанията „Освободете своя собствен Елтън“, която насърчава хората да споменават артиста в социалните мрежи, за да повишат осведомеността за заболяването.

В момента Джон, който с кариера от над 4 десетилетия се превърна в движимо културно наследство на Великобритания, е на прощалното си турне. То се провежда от 2018 г., бе качено на трупчета заради пандемията, но подновено през изминалата година.

Финалът на обиколката е в Стокхолм през юли

„Ще бъде емоционално, но не мисля за това. Просто се концентрирам, за да направя следващия концерт най-добрия“, каза Елтън Джон. „Синовете ми ще присъстват на финалния концерт. Ще бъде голям повод и кой знае какви ще бъдат емоциите?“.

Джон също ще бъде хедлайнер на Фестивала в Гластънбъри този месец.

 

Фотокредит: Getty Images

Актуално

Избрано за вас