Историческият музей реди „Феери от кожа“ в памет на Васка Попова-Баларева

Историческият музей реди „Феери от кожа“ в памет на Васка Попова-Баларева

Сподели

Регионалният исторически музей в София (РИМ-София) представя изложбата „Феерии от кожа“ на Васка Попова-Баларева, посветена на 120-годишнината от рождението й. Откриването е утре от 18 ч. Каталогът на експозицията ще бъде представен от проф. Христо Баларев, син на художничката, и текстове на изкуствоведите  д-р Виолета Вавилчина и Христина Грозданова.

Желанието на проф. Баларев

да акцентира върху работата с кожа от биографията на майка си,

се превръща в повод отново да преоткрием интересната творческа личност на художничката, отбелязват от музея за БТА.

Тя е известна със своето майсторство като живописец и портретист. Добива популярност и като един от активните посланици на женската еманципация  в различни сфери. Признат е и нейният принос в областта на художествената обработка на кожа.

Настоящата изложба цели да допълни и обогати представата за още една страна на многообразната творческа дейност на Васка Попова-Баларева, като

представи връзката между привидно крайно различни произведения,

каквито са декоративните проекти, натюрмортите и проектите за художествена обработка на кожа. Експозицията поставя акцент не само върху безспорното майсторство на художничката по отношение на сложни технически умения. Тя разкрива и важни достойнства на авторката като наследник на
първите и най-ярки примери за навлизането на модерни, европейски влияния в българското изкуство. Както в живописта, така и в декоративно-приложните изкуства, посочват от РИМ-София.

В изложбата са представени избрани творби – живопис, натюрмоти, декоративно-приложни проекти, скици, копирки, щампи и декорирани произведения от кожа – чанти, колани, aлбуми, обложки за книги и др.

Актуално

Избрано за вас