Буря в края на сезона

Буря в края на сезона

Сподели

Народният театър „Иван Вазов“ закрива сезона със спектакъла „Бурята“ от Уилям Шекспир, тази вечер на голяма сцена.

Спектакълът е на световноизвестния режисьор Робърт Уилсън, който гостува в София, за да въведе актрисата Жаклин Даскалова в ролята на Ариел в спектакъла.

„Надявам се спектакълът „Бурята“ да бъде видян и на други световни сцени. Смятам, че

това е един от най-добрите ми спектакли през последните години.

За мен е удоволствие да гледам тази трупа“, заяви Уилсън по време на среща с директора на Народния театър Васил Василев.

Двамата споделиха обща снимка във Facebook страницата на театъра и отправиха покана към публиката за последното представление за сезона от 19.00 часа днес.

Фотокредит: Народен театър

Поставянето на Шекспировата пиеса на Уилсън на сцената на Народния театър, чиято премиера бе в края на 2021 година, е един от най-големите проекти на театралната институция.

Режисьорът е известен и с прецизността в работа си, изразяваща се в това представленията му да изглеждат по същия начин като на премиерата, дори ако вече са играни стотици пъти. Това е и причината Робърт Уилсън лично да извърши нужната промяна в актьорския състав на „Бурята“.

В каста влизат още Радина Боршош, Василена Винченцо, Веселин Мезеклиев, Явор Вълканов, Стоян Пепеланов и др.

Билетите за спектакъла „Бурята“ са налични ТУК или на касите на театъра.

Фотокредит: Елена Спасова
Въпреки че Народният театър закрива сезона на представленията в София, актьорите не спират работа. В петък театърът ще гостува в Босилеград със спектакъла „О, ти, която и да си…“ – лиричен колаж по стихове, писма и спомени на Иван Вазов.

Два дни по-късно, на 9 юли, е отбелязването на 173-тата годишнина от рождението на Иван Вазов.

Спектакълът „О, ти, която и да си…“ от Мирела Иванова е под режисурата на Бойка Велкова. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, а музиката е на Теодосий Спасов. Хореограф е Мила Искренова. В спектакъла участват: Биляна Петринска, Ева Тепавичарова, Параскева Джукелова, Радина Боршош и Ненчо Костов.

В неделя, от 11.00 часа, пред Народния театър „Иван Вазов“ гражданите ще могат да видят откъси от пиесата.

Фотокредит водеща снимка: Гергана Дамянова

Актуално

Избрано за вас