В София през уикенда: с „Любовен експрес“ на Стенли към архитектурен „Вавилон“

В София през уикенда: с „Любовен експрес“ на Стенли към архитектурен „Вавилон“

Сподели

Културният афиш на София за този уикенд е приятен в еклектиката си. Меломаните са добре дошли на борда на „Любовен експрес“ със Стенли, а крайната дестинация би могла да е „Вавилон“ (BABEL) под формата на архитектурен видео пърформанс. Ако след турбулентната работна седмица имате желание да изпълзите от леглото към външния свят и да опитате от арсенала му със забавления в почивните дни, artportal.news има пет предложения за вас.

Стенли Live

Sofia Live Club, 11 март, 22 ч.

Тембърът на Стенли може да бъде разпознат и от височината на космическа совалка. През 80-те той става част от рок и ню уейв вълната, надигнала се от столичната градинка „Кристал“ към глобалните сцени с групи като „Тангра“ и „Спринт“.

Когато говорим за соловата му кариера, статусът ни е един: „Обсебен“

На 11 март един от най-запалените рибари в бг рока ще разходи феновете си с „Любовен експрес“ из цялата си дискография. А както и да го погледнем, това са си 4 десетилетия музикална история. Гърбът на Стенли на сцената ще пази бендът, участвал в записите на последния му (и доста добър) албум „Чужди тела“. Това са Димитър Ковачев-Фънки (бас), Станислав Вълчев (китара) и харизматичният Николай Николаев (барабани). Новите попълнения са Димитър Атанасов (вокали и клавишни) и Христо Младенов (вокали).

Фотокредит: Красимир Кънчев

This Burning Day – Our Heart 

Представяне на албум

Mixtape 5, 11 март, 21 ч.

Mixtape 5 е клуб с доста ъндърграунд и алтернативен дух. В събота вечер там избухват This Burning Day – метъл кор машина, която не просто ще погъделичка слуха, а ще издърпа с безпардонен перфекционизъм ушите на феновете.

Звучат като нищо българско, като перфектният хибрид между Deftones и Korn

Като група, за която тепърва ще се говори, нищо, че катери хранителната верига на локалните клубове и фестивали от 2010 г.

Шоуто в Mixtape 5 е изключително специално поради факта, че This Burning Day ще представят на живо дебютния си албум Our Heart. Всеки, който следи родната рок сцена изкъсо, знае, че подобен релийз е еквивалент на исторически подвиг  в контекста на бг пазара.

Така че,

отпуснете вратовете, стегнете връзките на кецовете си и подкрепете

Калин Велчев (вокали), Добромир Колев (китари), Тодор Саньов (китари/вокали), Мартин Найденов (бас/вокали/електроники) и Илия Лазов (барабани). Специални гости на вечерта са 40 Days Later и Teraflora.

Arr Dee Live

Joy Station, 11 март, 18 ч.

Райли Дейвис, по-известен на британската дрил сцена като Arr Dee, е само на 20 г. И все още има вид на гимназист, сгащен с трева в голямото междучасие. Това не му пречи да бълва хит след хит, чиито послания се въртят около

„Не очаквай цвете от мен, скъпа, обещавам ти дърво“,

до оплетен в жартиери и улични метафори образ на Оливър Туист. Arr Dee гони статуса на божество в Tik-Tok, а участията му се разпродават със скоростта на светлината.

На 11 март той идва за среща с българската публика в Joy Station. Клубът в Студентски град готви титаничен парти маратон с най-добрите хип-хоп, трап и дрил диджеи. Към купона се присъединяват още BLZNCT, Djaany и Mom4eto. Организаторите залагат на тематична декорация, ярко и

креативно оформление на залата, както и динамична експлозивна атмосфера

Ако имате навършени 18, по всяка вероятност ще се чувствате като извънземно на това събитие и ще сте придружител. Но пък ще има какво да разказвате после.

Фотокредит: Facebook „Топлоцентрала“

BABEL

Архитектурен видео пърформанс

Топлоцентрала, 10 и 11 март, 18.30 ч.

Най-старият урбанистичен мит. Древен, колкото света. Припомняме си го с аудио-визуалния архитектурен пърформанс BABEL на Стив Саламбие от Белгия. За Вавилон е градът, който съдържа всички останали градове.

Taм временното се превръща в постоянно,

а пътуването и движението са сами по себе си дестинация. Съчетавайки умалени модели, видеа и фотографии, той показва джунглата на човешките отношения и тяхната промяна под натиска на екстремни обстоятелства.

Саламбие създава BABEL по време на пандемията, когато изследователската му резиденция в Хонконг е отменена.  Реалността настига проекта и принуждава

художника да наблюдава външния свят само през прозорци и екрани

Това е ситуация, която подтиква Саламбие да преосмисли Вавилон. Ами ако объркването на езиците, което се спуска в библейския град, не е божествено наказание, а покана за адаптиране и промяна?

Както никога досега и в безпрецедентен мащаб, глобалната криза поставя под въпрос нашето конвенционално използване на жилищни и работни пространства.Подобно на големия град днес, този Вавилон е апокалиптична строителна площадка.

Фотокредит: Стефан Макров

„Докосване“

Изложба на Диана Димитрова

nOva art space, 7-27 март

Актрисата Диана Димитрова владее с еднаква лекота езика на красотата, киното и изобразителното изкуство. Звездата от сериалите „Откраднат живот“ и „Лъжите в нас“ е готова с новата си изложба, озаглавена „Докосване“.

Експозицията включва 8 картини голям формат, някои от които с размери от близо 2 метра

Всички произведения са създадени през последната година и са специално подготвени за пространството на  nOva art space. Aкцентът е върху фигурата и закодираните знаци, които присъстват във всяка една картина.

„Въпреки съвета на Малкия принц, че „същественото е невидимо за очите“, за истинското приближение е необходимо разстояние.

За запомнящите се докосвания също

Открийте вашето правилно разстояние за „докосването“ на Диана Димитрова. То може да е нежно, може и да остави белег, но при всички случаи ще е запомнящо се!“, казва Любен Дилов – син за произведенията на актрисата.

Актуално

Избрано за вас