Топ 10 най-красиви църкви в Европа

Снимка: U.S.News

Топ 10 най-красиви църкви в Европа

Снимка: U.S.News
Сподели

Европа е континент, изпълнен с богата история и спираща дъха архитектура, което я прави една от най-предпочитаните дестинации за туристи от цял свят. Един от най-завладяващите аспекти на Европа са нейните религиозни паметници и структури, които са издържали изпитанието на времето.

От извисяващите се катедрали до скромните църкви –

всяка от тях разказва уникална история за културното наследство на региона.

Тук сме подбрали списък с дестинации, които показват красотата на европейската архитектура и богатата религиозна история на континента. Присъединете се към нас в това пътешествие, за да разгледате някои от най-впечатляващите религиозни структури, които Европа може да предложи.

 

Базиликата „Свети Петър“, Ватикана

Начало на строежа: 1626 г.

Снимка: U.S.News

Базиликата „Свети Петър“ е емблематична църква, разположена в сърцето на Ватикана. Тази величествена структура е една от най-големите църкви в света и се смята за най-важния религиозен обект в католическата вяра. Проектирана от Микеланджело и други известни архитекти, базиликата разполага със зашеметяващ интериор, който се отличава със сложни детайли, фрески и мраморни скулптури. Вътре могат да се поберат 20 хиляди седящи души. Акцентът на църквата е куполът, от който се открива панорамна гледка към град Рим.

 

Катедралата „Нотр Дам“, Париж

Начало на строежа: 1163 г.

Снимка: gancarczyk

Парижката „Света Богородица“ или „Нотр Дам“ е една от емблемите на френската столица. Тази величествена постройка е една от най-известните църкви в света и е символ на френската готическа архитектура. Катедралата е известна със сложните си детайли, включително гаргойлите и витражите, които се смятат за едни от най-хубавите в света. В катедралата се съхраняват и много артефакти, сред които тръненият венец на Исус и фрагмент от истинския кръст. Въпреки че катедралата претърпява значителни щети по време на пожара през 2019 г., тя остава задължителна дестинация за посещение за всеки, който пътува до Париж.

 

Базиликата „Сан Марко“, Венеция

Начало на строежа: 1092 г.

Снимка: italia.it

Построена от гръцки архитекти, базиликата „Сан Марко“, разположена в сърцето на Венеция, Италия, е един от най-емблематичните примери на византийска архитектура. Тази великолепна структура е известна със сложните си детайли и зашеметяващи мозайки. Базиликата се намира на известния едноименен площад и е една от най-посещаваните забележителности във Венеция. Вътрешността на базиликата е също толкова впечатляваща, колкото и външността ѝ, със спиращи дъха мозайки и сложни каменни резби. Базиликата е известна и с античните бронзови статуи на коне, поставени пред входа през 1254 г.

 

Уестминстърското абатство, Лондон

Начало на строежа: 1090 г.

Снимка: hotels.com

Тази величествена постройка е символ на английската готическа архитектура и е място на много важни събития в британската история, включително коронации и кралски сватби. Катедралата е известна със сложните си детайли, включително витражите и готическата архитектура. В абатството се намират и гробниците на много известни личности, сред които Исак Нютон, Чарлз Дарвин и Чарлз Дикенс.

 

Кьолнска катедрала, Кьолн

Начало на строежа: 1248 г.

Снимка: expedia

Кьолнската катедрала „Свети Петър и Света Мария“ се намира в Кьолн, Германия. Тя е известна със сложните си детайли, включително витражите, готическата архитектура и двете си 157-метрови високи кули, които доминират хоризонта на града. Завършването на катедралата отнема повече от шест века – от 1248 г. до 1880 г., и се смята за една от най-впечатляващите религиозни структури в Европа. Интериорът на катедралата е също толкова впечатляващ, със сложни каменни резби и красиви витражи. Дори в момента рядко може да бъде видяна без скеле, защото често се ремонтира или обновява.

 

Миланската катедрала, Милано

Начало на строежа: 1386 г.

Снимка: Shutterstock

Метрополната катедрала на „Рождество на Пресвета Богородица“, по-известна като миланското Дуомо, е една от най-известните сгради в Италия. Строежът ѝ започва през 1386 г., но е завършена чак през 1965 г. От покрива посетителите могат да се възхитят на изящните каменни детайли, както и да се насладят на панорамна гледка към Милано – и дори към Алпите. Предната фасада на катедралата е внушителна. По нея могат да бъдат видяни над 3 000 статуи.  Освен статуи по катедралата има и множество кули – 135 на брой. Най-висока е кулата със статуята на Мадоната. Тя достига височина от 108 метра и половина и дълго време е била най-високата точка на Милано.

 

Саграда Фамилия, Барселона

Начало на строежа: 1882 г.

Саграда Фамилия
Снимка: Times

Саграда Фамилия – уникално съчетание на готически стил и стил ар нуво, е една от най-емблематичните и уникални църкви в Европа, разположена в Барселона, Испания. Проектирана от прочутия архитект Антонио Гауди, тази църква е шедьовър на модернистичната архитектура и се отличава със сложни детайли, зашеметяващи витражи и извисяващи се кули, достигащи до 170 метра. Църквата е символ на отдадеността на Гауди на вярата му и на новаторския му подход към дизайна. Сякаш „вечно строяща се“, от края на 19 век, когато са поставени основите ѝ до сега църквата все още не е завършена напълно. През 2005 г. Саграда Фамилия влиза и в списъка на ЮНЕСКО.

 

Катедралата „Свети Вит“, Прага

Начало на строежа: 1344 г.

Снимка: expedia

Това е най-голямата и най-важната църква в Чехия. Катедралата „Свети Вит“ е построена от принцовете на Бохемия на брега на река Вълтава. Тя част от Пражката крепост, а в нея са погребани няколко национални герои, императори и светци. Сред тях е и Свети Йоан Непомуцки, за чиято гробница са използвани повече от един тон сребро. В катедралата „Свети Вит“ се съхранява една от най-значимите катедрални съкровищници в Европа, която включва около 400 предмета.

По внушителното спираловидно стълбище с 287 стъпала посетителите могат да се изкачат на достатъчно високо място, за да наблюдават красивата гледка към Златна Прага. Катедралата е окончателно завършена за юбилея на Вацлав I през 1929 г.

 

Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“, Флоренция

Начало на строежа: 1296 г.

Снимка: flawless.life

Това е най-голямата от всички църкви във Флоренция, Италия. Строежът ѝ започва през 1296 г. в готически стил, но остава недовършена в продължение на десетилетия след смъртта на основния ѝ архитект. Строежът е завършен през 1436 г., когато Филипо Брунелески поставя купола – върхово постижение на инженерната мисъл. В превод името на църквата означава „Света Дева Мария с цветето“. Катедралата се отличава със своя тухлен купол с огромни за времето си размери. За купола са използвани 4 милиона тухли, тежащи около 1500 тона.

 

Фрауенкирхе, Дрезден

Начало на строежа: 1726  г.

Катедрала Дрезден
Снимка: Startseite Planet Wissen

Катедралата в немския град Дрезден Фрауенкирхе, чието име в превод означава „Църква на Богородица“ е една от най-значителните протестантски църкви в града. Сградата е построена от Георг Бер между 1726 и 1743 г. Куполът, познат като „каменната камбана”, навремето бил не само връхната точка на силуета на града, но и голямо архитектурно предизвикателство.

През Втората световна война църквата е напълно разрушена по време на бомбардировките на Дрезден. Възстановяването на църквата по историческите чертежи започва след обединението на Германия. През 1996 г. започва строителството на църквата, а тържественото откриване става през 2005 г.

Актуално

Избрано за вас