Харуки Мураками в защита на парк и стадион в Токио, вдъхновили творчеството му

Харуки Мураками в защита на парк и стадион в Токио, вдъхновили творчеството му

Сподели

Писателят Харуки Мураками се обяви против преустройството на исторически токийски парк, което би премахнало любимата му пътека за джогинг и би разрушило почти вековния бейзболен стадион, на който той се е вдъхновил да стане писател.

Одобреният по-рано тази година от губернатора на Токио Юрико Койке план за изграждане на небостъргачи

и нови стадиони в сърцето на зеления квартал Джингу Гайен става все по-противоречив. Срещу него се обявяват последователи на историята на бейзбола и ръгбито, както и природозащитници и граждански групи. Те твърдят, че проектът е напреднал без прозрачност, адекватна екологична оценка или обяснения за жителите.

Съгласно плана, бейзболният парк и съседният ръгби стадион, използвани за футбол по време на Олимпийските игри в Токио през 1964 г., ще бъдат разрушени, а стотици дървета ще бъдат премахнати от вековния парков район в Токио. На място ще бъдат издигнати почти 200-метрови офис сгради в търговски комплекс, информира АП.

„Категорично се противопоставям на плана за преустройство на Джингу Гайен“,

каза Мураками в неделното си радиопредаване.

„Моля, оставете това приятно трасе за джогинг, обградено от зеленина, и прекрасния стадион Джингу, както са си“, призовава бягащият писател, както го определя престижното издание The New Yorker.

„Веднъж унищожени, те никога няма да могат да бъдат възстановени“.
Тичащият писател | The New Yorker

Мураками припомня в мемоарите си от 2007 г. как в ранния следобед на 1 април 1978 г. е наблюдавал с бира в ръка интересен бейзболен мач на стадиона. На път за вкъщи той си купил писалка и започнал да пише.

Първият му роман, „Чуй песента на вятъра“, е завършен около шест месеца по-късно.

Мураками казва, че кръговото трасе за джогинг в Гайен, което е дълго малко над 1 километър и има маркировка на всеки 100 метра, е любимата му зона за бягане.

По време на радиопредаването той описа „моя таен, хубав спомен“ – как редовно се е разминавал с бегачка в противоположната посока, без никога да я заговори.

По-рано през уикенда стотици хора се събраха на протест пред зоната, определена за презастрояване в Токио. Завършването на проекта ще отнеме 13 години, но дребното строителство вече е започнало. Първото съдебно заседание по иск за спиране на застрояването ще се проведе по-късно тази седмица.

Източник: БТА / Фотокредит: @ Murdo Macleod

Четете още:

Харуки Мураками разви идея на 40 години в книга

„Времеубежище“ донесе „Букър“ на Георги Господинов

Том Ханкс описа в книга създаването на блокбастър с „актьори-развалини“

Актуално

Избрано за вас