Майкъл Дъглас ще получи почетна „Златна палма“

Майкъл Дъглас ще получи почетна „Златна палма“

Сподели

Актьорът Майкъл Дъглас ще получи почетната „Златна палма“ на фестивала в Кан като признание за блестящата му кариера, както и за ангажираността му към киното.

Отличието ще му бъде връчено по време на церемонията по откриването на 76-ото издание на кинофестивала на 16 май.

„Магията на киното не е само в това, което виждаме на екрана, а в способността му да въздейства на хората по целия свят.

Кан отдавна е прекрасна платформа за смели творци, артистична дързост и високи постижения в разказването на истории. След повече от 50 години кариера, за мен е чест да се завърна на „Кроазет“, за да открия фестивала и да говоря на нашия общ език – този на киното“,

се казва в изявлението на 78-годишния актьор.

В периода от 1979 до 2013 година четири са филмите с участието на Майкъл Дъглас част от конкурсната програма в Кан.

Първият е „Китайски синдром“ на режисьора Джеймс Бриджис. Вторият е „Първичен инстинкт“ на Пол Верховен. Третият – „Пропадане“ на Джоуел Шумахер и последният „Зад свещника: Моят живот с Либераче“ на Стивън Содърбърг.

Баща му – актьорът Кърк Дъглас, който почина на 5 февруари 2020 г. на 103-годишна възраст, беше председател на журито на фестивала през 1980 г.

Преди официалното начало на киносъбитието на Лазурния бряг, непоказван досега документален филм на Амин Местари ще допълни портрета и почитта към Майкъл Дъглас. Филмът ще бъде показан пред широката общественост онлайн. Това ще се случи на сайта на фестивала в неделя – 14 май и във вторник – 16 май.

Ваня Райнова е лицето на България в Кан

Майкъл Дъглас печели първия си „Оскар“ през 1976 година за филма „Полет над кукувиче гнездо“. През 1988 година той взе „Оскар“ за най-добър актьор за ролята си във филма „Уолстрийт“ на режисьора Оливър Стоун.

Официалната селекция на кинофестивала в Кан

Фотокредит: © Гарет Катърмол / Getty Images

Актуално

Избрано за вас