Деца създават анимационен филм за финала на „Златна липа“

Деца създават анимационен филм за финала на „Златна липа“

Сподели

Филм само с цвят и форма създават група деца в Стара Загора като част от уъркшоп по абстрактна анимация.

Групата от 18 деца творят под ръководството на проф. Радостина Нейкова, преподавател от НАТФИЗ по „Анимационна режисура“ и докторанта Йоана Атанасова. Работилницата е в рамките на десетото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“.

По време на детската работилница ще бъде създаден абстрактен филм, чиято премиера ще е в последния фестивален ден.

Децата ще дебютират на официалната церемония по закриване на кинофорума, която ще бъде от 18:00 часа утре (31 май) в залата на Държавна опера Стара Загора.

„Във филмчето, което ще бъде с продължителност 3-4 минути, няма да има история. Задачата е децата да създадат филм само с цвят и форма“,

обяснява проф. Радостина Нейкова. Тя е категорична, че макар и твърде малки, децата осъзнават какво е това абстракция.

Всеки ден децата аниматори изпълняват различна задача.

„Първият ден задачата им беше да създадат чиста форма с различни цветове – с кръг, квадрат и триъгълник. Втората им задача е да създадат цикъл с 12 фрейма, който се повтаря. Третата им задача ще бъде да създадат метаморфоза – права линия да се превърне в името им чрез 12 картинки“, разказва проф. Нейкова.

Освен в Стара Загора, създаденият от деца за деца филм, ще бъде представен на фестивалите за анимация във Варна, в полския град Вроцлав и в Португалия.

Днес е четвъртият ден от кинофестивала „Златната липа“. В програмата има 18 прожекции на нови филми от Европа.

Програмата започва в 11 часа с прожекция в залата на Старозагорската опера на латвийския филм „Сестри“ (2022) на режисьора Линда Олте. Филмът е част от конкурсната програма. Двете сестри – тийнейджърката Анастасия и по- малката Даяна, които от дълго време живеят в сиропиталище разбират, че едно американско семейство е готово да ги осинови. Тогава се появява биологичната им майка, която между затвора и поредната временна работа прави опит да се върне отново в живота им.

Също в 11 часа в библиотеката започва копродукцията на Босна и Херцеговина и САЩ „Тони“ (2022) на режисьра Санджин Малешевич. Лишена от сън жена пристига у дома си и намира непознат в къщата, който е убеден и непреклонен, че е нейния син. В същия час в културния център започва повторението на документалния музикален филм „Галантните инди“ (2021) от Франция.

В 13 часа в операта може да гледате копродукцията от Италия Германия и Франция „Алени платна“ (2022) с режисьор Пиетро Марчело. Филмът проследява еманципацията на една жена в продължение на двайсет години, между 1919 и 1939 г., време на големи изобретения и големи мечти. В 13 часа в библиотеката започва повторението на конкурсния италиански филм „Първият ден от моя живот“ (2022) на Паоло Дженовезе. В същия час в културния център е повторението на комедията от Белгия и Франция „Не ми пука“ (2021).

От 15 часа в Старозагорската опера ще се завърти унгарската лента „Върхове и бездни“ (2022) на Шандор Чома, която е в конкурсната програма на фестивала и разказва за първия унгарец, изкачил Еверест. В същия час в библиотеката започва повторението на „Далиленд“ (2022), копродукция на Великобритания и САЩ – филм за екстрентричния гений на художника Салвадор Дали и неговото семейство. Също в 15 часа в културния център е прожекцията на френския филм „Пътниците на нощта“ (2022) на режисьора Михаел Ерс.

Далиленд (2022), Великобритания,САЩ, режисьор Мери Харън

В 17 часа в операта е началото на конкурсния филм от Швеция, Франция, Финландия и Дания „Момче от рая“ (2022) на режисьора Тарик Салех.

Адам, син на обикновен рибар, получава шанс да учи в университета „Ал-Ажар” в Кайро – средището на властта за сунитския ислям. Скоро след пристигането му там най-високопоставеният религиозен лидер, Великият Имам, умира внезапно. Адам скоро се оказва пионка в безмилостна битка за власт между религиозния и политическия елит на Египет.

Момче от рая (2022), Швеция, Финландия, Дания, Франция, режисьор Тарик Салех

В същия час в библиотеката ще се прожектират два български документални филма на режисьора Юрий Дачев. И двете ленти са посветени на големи личности – писателят Николай Хайтов – „Хорото в мен“ (2022) и актьора Григор Вачков – „Лазар и Григор“ (2022). В Културен център „Стара Загора“ в 17 часа започва повторението на впечатляващия филм от Румъния „Ядрено-магнитен резонанс“ (2022) на режисьора Кристиан Мунджиу.

В 19 часа залата на операта без съмнение ще се напълни докрай заради прожекцията на българския игрален филм „Чалга“ (2023) на режисьора Мариан Вълев. В същия час в библиотеката ще се прожектират късометражната испанска лента „Арабия“ (2022). След него ще е повторението на гръцко-българската продукция „Чуй ме“ с режисьор Мария Дуза и участието на Йоана Буковска – Давидова. От 19 часа в зала Културен център „Стара Загора“ започва прожекция на френския филм „Невинният“ (2022) на режисьора Луи Гарел.

В 21 часа в операта може да гледате френския филм „Маскарад“ (2022) на режисьора Никола Бедо с участието на Изабел Аджани.

Маскарад, (2022), Франция, режисьор Никола Бедо

В същия час в библиотеката е повторението на „Осемте планини“ (2022) от Италия, Белгия и Франция под режисурата на Шарлот Вандермерш и Феликс ван Грьонинген. В същия късен час в Културен център „Стара Загора“ започва прожекцията на „Само човекът“ (2020) от Северна Македония с режисьор Игор Иванов Изи.

Чалга (2023), България, режисьор Мариан Вълев

Утре, 31 май, ще бъде последният ден от 10-ото издание на „Златната липа“. В 12 часа международното жури ще обяви решението си кои филми от конкурсната програма печелят наградите за най-добра мъжка роля, най-добра женска роля, най-добра режисура и най-добър филм. Отличието си ще връчи и Съюзът на българските филмови дейци. А вечерта от 18 часа в залата на операта ще започне церемонията по награждаване и закриване на фестивала с прожекция на наградения филм.

Фотокредит: Международен Филмов Фестивал „Златната липа“ / The Golden Linden IFF

Четете още:

14 нови български филма се представят на фестивала „Златната липа“

Любен Чаталов откри звезда с името си на фестивала „Златната липа“

30-те най-добри европейски филма на 21 век (досега)

Сторибордист на „Хари Потър“ и „Батман“ ще е на Comic Con в София

Филмовата гилдия раздаде годишните си награди: „Изкуството да падаш“ е най-добър филм

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас