Да живее кралят! Чарлз III сяда на трона (допълнена + снимки)

Да живее кралят! Чарлз III сяда на трона (допълнена + снимки)

Сподели

Във Великобритания днес е паметен ден. Церемонията по коронясването на крал Чарлз и кралица Камила е събитие, което се случва за пръв път от 70 години в най-новата история на монархията.

Церемонията в Уестминстърското абатство води архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби, духовен лидер на световните англиканци.

Коронацията се излъчва на живо чрез официалния кралски профил в YouTube.

Киш със спанак е официалното ястие за коронацията на Чарлс III

Трасето, по което преминава процесията – от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство, е отворено от сутринта. Гостите прииждат, а най-нетърпеливите британци са заели местата си, някои от преди дни.

В 13 часа българско време крал Чарлз III и съпругата му Камила напуснаха от Бъкингамския дворец.

Те изминаха пътя до абатството в сребърната каляска, използвана за диамантения юбилей на Елизабет II. Двойката бе съпроводена от около 200 членове на въоръжените сили. Голяма част от тях от ескорта на кавалерията на суверена.

Шествието бе по-скромно от 1953 година, когато е коронясана майката на Чарлз – Елизабет II, отбелязват медиите на Острова.

Българският цигулар Васко Василев  е концертмайстор на оркестъра.

„…приключение, което се случва веднъж в живота…“, написа Василев днес и сподели снимки в личния си Facebook профил.

Coronation Orchestra обединява елитни музиканти от всички оркестри в Обединеното Кралство и ще е дирижиран от сър Антонио Папано.

 

Короната на Свети Едуард, която крал Чарлз III днес ще сложи на главата си, е на 360 години. Тя е създадена за Чарлз Втори през 1661 г. и е кръстена на Едуард Изповедника – последният англосаксонски крал на Англия.

Поръчана e от кралския златар Робърт Винер, за да замести оригиналната средновековна корона, претопена през 1649 година. Новата корона не е точна реплика на предишната, но също като нея има четири кръста, четири хералдически линии и две арки.

Короната на Свети Едуард е използвана при коронациите на всички английски монарси.

Съхранява се в Лондонската кула заедно с останалите бижута от кралската колекция.

Минути след 14 часа българско време,

Чарлз Трети официално бе коронясан.

Предстоятелят на Англиканската църква произнесе думите „Бог да пази краля“, които бяха повторени от 2200-те гости, присъстващи на церемонията.

„Аз, Чарлз, тържествено и искрено, в присъствието на Бога, изповядвам, свидетелствам и заявявам, че съм верен протестант, и че според истинското намерение на постановленията, които осигуряват протестантското наследяване на престола, ще подкрепям и поддържам споменатите постановления в рамките на силите си според закона.“, каза крал Чарлз III.

Кралица Камила бе коронясана на по-проста церемония с короната на кралица Мария. Тя не положи клетва.

Смята се, че

700-годишният стол за коронация е най-старата мебел в Обединеното кралство.

На него са короновани общо 26 монарси. Направен е по поръчка на английския крал Едуард I и в неговата основа е поставен Камъка на съдбата.

Актьори, музиканти и популярни личности от малкия и голям екран бяха част от гостите на коронацията.

Ритуалът в Уестминстърското абатство наблюдаваха носителката на „Оскар“ Ема Томпсън и съпругът ѝ Грег Уайз.

Звездата Кейти Пери се появи с внушителна шапка и рокла на Вивиан Уестууд.

Музикантът Ник Кейв представляваше „австралийската делегация“ заедно с актьора Адам Хилс и футболиста Сам Кър. Актриса Джуди също бе уловена от камерите на фоторепортерите, както и друга легенда от ектрана – Маги Смит.

Херцогът на Съсекс Хари се присъедини сам към другите кралски особи за коронацията на баща си.

BBC веднага отбеляза, че това е първият път, когато Хари вижда със семейството си след излизането на противоречивите му мемоари „Резервен“.

От българска страна, България бе представена на коронацията от служебният министър-председател Гълъб Донев. Ден по-рано той проведе кратка среща с Чарлз III на приема, даван от краля и кралицата-консорт за чуждестранните гости в Бъкингамския дворец.

Акцент в разговора е бил поставен върху откритата дни по-рано мащабна изложба в Британския музей, където България е представена с едно от най-забележителните си съкровища – Панагюрското.

Съкровища, лукс и власт: Панагюрското злато в Лондон

Фотокредит: @TheBritishMonarchy / PA MEDIA / REUTERS / GETTY IMAGES

Актуално

Избрано за вас